Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Nederlander heeft onverminderd veel vertrouwen in het betalingsverkeer

Laatst bijgewerkt op: 8 november 2023

Claartje Vogel is financieel-economisch journalist en eindredacteur. Zij heeft meer dan 10 jaar ervaring bij uiteenlopende media, van populaire vakwebsites tot landelijke nieuwszenders.

https://www.linkedin.com/in/claartje-vogel-84776a18/
Leestijd: 1 minuut
voorgevel de nederlandsche bank

Driekwart van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in het betalingsverkeer. Hoe meer mensen verdienen, hoe hoger hun vertrouwen in de organisatie van betalingen.

Slechts 1% van de Nederlanders heeft weinig vertrouwen in het betalingsverkeer, blijkt uit data van De Nederlandse Bank (DNB) en de Betaalvereniging Nederland.

De coronacrisis heeft daar geen invloed op gehad: gemiddeld hebben Nederlanders het hele jaar al ‘veel vertrouwen’. Het betalingsverkeer zijn alle transacties om betalingen van goederen en diensten te verrichten. In augustus 2021 had 74% van de Nederlanders veel tot zeer veel vertrouwen in deze organisatie van betalingen.

Minste vertrouwen bij 65-plussers

Hoe meer mensen verdienen, hoe hoger hun vertrouwen in het betalingsverkeer. Vertrouwen hangt ook samen met leeftijd en geslacht. Mensen ouder dan 65 jaar hebben het minste vertrouwen en mannen hebben meer vertrouwen dan vrouwen.

Ook hebben hoogopgeleiden en digitaal geletterden meer vertrouwen in het betalingsverkeer dan andere groepen. DNB definiteert ‘digitaal geletterden’ als mensen die geen hulp nodig hebben bij het gebruik van internet, computers en smartphones.

Veiligheid voorop

Dat het vertrouwen hoog is, is belangrijk voor DNB. De centrale bank is namelijk wettelijk verantwoordelijk voor de goede werking van het betalingsverkeer. Zo houdt de instelling bijvoorbeeld toezicht op alle Nederlandse banken.

Om het vertrouwen hoog te houden, gebruikt DNB inzichten uit deze nieuwe studie. Veilig kunnen betalen is de belangrijkste bepalende factor van vertrouwen in het betalingsverkeer, schrijft de centrale bank. Daar belooft DNB zich nog meer op te richten. Zo wil DNB extra aandacht besteden aan groepen die relatief weinig vertrouwen hebben in het betalingsverkeer, zoals ouderen.

Vertrouwen in banken

Het vertrouwen in het betalingsverkeer is niet hetzelfde als vertrouwen in banken. Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bleek eerder dat Nederlanders in 2020 meer vertrouwen hebben in banken dan jaren daarvoor. Zowel het vertrouwen in de bankensector als het vertrouwen in de eigen bank steeg in de eerste helft van dit jaar.

Een eerdere studie van DNB over het vertrouwen in financiële instellingen bevestigt die cijfers. Terwijl het vertrouwen in de nationale politiek en grote technologiebedrijven afgelopen jaar flink daalde, geven de meeste huishoudens aan dat hun vertrouwen in financiële instellingen gelijk is gebleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *