Hoewel vrijwel iedereen een pinpas of telefoon bij zich heeft tijdens de treinreis, wordt nog maar voor 3% van alle reizen ingecheckt via de bank. Dat blijkt uit navraag van bank.nl bij de NS. De kaartautomaten zullen niet verdwijnen, ook als het percentage aan reizen met een betaalpas zal toenemen. Het reizen met een bankpas kan sinds 31 januari.
“Het valt ons niet tegen”, verklaart de NS, “we zijn er blanco ingegaan en zijn al heel blij met het extra gebruiksgemak voor de incidentele reiziger.” OVpay, het bedrijf achter het reizen met betaalpassen, voert tegenwoordig campagne om het gebruik van reizen met een bankpas bekender te maken. Daar heeft het bedrijf naar eigen zeggen geen voordeel bij: “Het is puur voor de reizigers. Daarmee willen we ook benadrukken dat het kaartautomaten niet zal vervangen. Die dienen ook andere doelen, zoals het ophalen van abonnementen.”
De 3% van alle reizen concentreert zich niet op een bepaald traject of delen van het land. Wel ziet de NS pieken tijdens feestdagen. “Tijdens koningsdag zagen we een gigantische stijging. Mensen reizen dan veelal in groepen, ze leren op zo’n moment van elkaar: check jij nou in met je bankpas?” Hetzelfde wordt in augustus verwacht voor de Formule 1 in Zandvoort.
Hoewel de NS geen signalen ontvangt over eventuele problemen met het reizen met een bankpas, blijft ze de reizigers wel attenderen. “Bied één kaart aan. Er zijn mensen die nog gewend zijn om hun hele portemonnee voor de kaartlezer te houden, dat werkt niet meer. Er verschijnt dan een melding om een enkele kaart aan te bieden, ook om te voorkomen dat iemand per ongeluk met een bankpas incheckt.’ Zo’n kort reisje kan de reiziger, bij het vergeten uit te checken met dezelfde kaart, duur komen te staan. Er wordt dan €20 afgeschreven.
De overstap naar inchecken met een fysieke bankpas, of digitale op een mobiel, is iets waar studenten al langer om vragen. Voor hen geldt dit echter nog niet. De NS licht toe dat dit momenteel niet mogelijk is: “Mensen met een abonnement, zowel het studentenreisproduct als een ander abonnement, moeten nog hun fysieke ov-chipkaart gebruiken. OVpay is van plan om dit in 2025 te vervangen door een pas die zowel fysiek is, als digitaal geüpload kan worden naar je mobiele telefoon.”
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie