De Zwitserse bank Credit Suisse maakte op 15 maart bekend tekortkomingen in de boekhouding te hebben. De problemen van de bank zorgen voor instabiliteit op de Europese financiële markt. Beleggers zijn nerveus en bankaandelen krijgen klappen.
Credit Suisse is de tweede grootste bank van Zwitserland en kampt al maanden met problemen door verschillende schandalen. Een witwasonderzoek, verlieslatende investeringen en kwesties in de bestuurskamer maakten dat beleggers de bank al voor langere tijd in de gaten houden.
Gisteren maakte Credit Suisse de jaarcijfers van boekjaren 2021 en 2022 bekend. Deze vormden wederom slecht nieuws. Ditmaal kwamen er namelijk ‘ernstige tekortkomingen’ in de boekhouding aan het licht. Accountant PwC beschrijft dit als ‘fouten in de interne controlesystemen’.
Al snel werd duidelijk dat de belangrijkste aandeelhouder van de bank, de Saudi National Bank, geen financiële ondersteuning meer kon bieden. Volgens deze bank is het voor hen niet mogelijk om meer dan 10% van de aandelen te bezitten. Toen deze ontwikkeling bekend werd, verkochten beleggers hun aandelen.
Net na het middaguur was de koers van Credit Suisse met ruim 23% gedaald. Daarmee komt de daling van deze bank in het laatste half jaar uit op bijna tweederde. Klanten halen al voor langere tijd geld van hun rekeningen, maar vandaag is er een nieuw dieptepunt bereikt.
Deze negatieve ontwikkelingen blijven niet beperkt tot de Zwitserse grootbank. Ook andere Europese banken worden geraakt, waaronder Nederlandse bekende spelers op de markt. ING stond rond de middag ongeveer 8,5% in de min. ABN AMRO stond toen 7,5% in de min, gevolgd door Aegon met 7,0%.
Het is niet de eerste keer deze week dat de beurskoersen voor bankaandelen onderuitgaan. Problemen bij de Amerikaanse bank Silicon Valley Bank zorgden er maandag voor dat de aandelen van banken in het rood kwamen te staan. Ook toen werden ING, ABN AMRO en Aegon getroffen, maar kon er op tijd worden ingegrepen.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie