Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Oproep tot onderzoek naar structurele discriminatie van moslims door financiële instellingen

Laatst bijgewerkt op: 6 april 2023
Leestijd: 1 minuut
afbeelding van een moslima

Volgens Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR), ondervinden moslims structurele discriminatie van banken en financiële instellingen. Baldewsingh dringt aan op een grondig onderzoek om deze kwestie grondig te onderzoeken.

Baldewsingh legt in het NOS Radio 1 journaal uit dat discriminatie bij financiële instellingen voortkomt uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Volgens deze wet zijn financiële instellingen zoals banken verplicht om de herkomst van het geld van hun klanten te onderzoeken en verdachte transacties te melden.

In een interview met Trouw geeft Baldewsingh aan dat banken en andere financiële instellingen zich “structureel” schuldig maken aan discriminatie bij de toepassing van de wet. Hij heeft klachten ontvangen van moslims die zeggen dat ze vanwege hun geloof geen lening konden krijgen.

Banken ontkennen

Baldewsingh roept op tot actie tijdens de ramadan, waarin hij veel meldingen ontvangt van moslims die discriminatie ervaren bij het doneren van geld aan moskeeën en goede doelen.”Dan moeten zij dus alles verantwoorden middels bonnen en dat soort dingen. Dat lukt natuurlijk vaak niet.” Banken verdachten hen vervolgens van witwas- of terrorismepraktijken en eisen bewijs van herkomst van het geld voordat de transactie wordt voltooid.

De Nederlandse Vereniging van Banken reageert op de beschuldiging van discriminatie door te stellen dat zij alle klanten en transacties controleren op witwassen en financiering van terrorisme, ongeacht de etnische, religieuze of andere achtergrond van de klanten. Zij benadrukken dat discriminatie een no-go is en dat alle klanten op gelijke voet worden behandeld.

Oproep tot onderzoek aan het Ministerie van Financiën

Baldewsingh is van mening dat financiële instellingen te weinig doen om moslimdiscriminatie aan te pakken. Zijn woordvoerder zegt dat hij daarom een onderzoek naar het probleem wil. Om een onafhankelijk onderzoek te kunnen uitvoeren, is hij afhankelijk van de wil van het Ministerie van Financiën.

Baldewsingh heeft moslimdiscriminatie hoog op zijn agenda staan in zijn meerjarige actieprogramma tegen discriminatie en racisme. Hieronder valt ook een breed onderzoek naar het discrimineren van moslims. Het ministerie van Sociale Zaken zal dit onderzoek uitvoeren.

Om onderzoek te kunnen doen naar moslimdiscriminatie door financiële instellingen, is het ministerie van Financiën de aangewezen partij. Baldewsingh wil dit probleem daarom aanpakken en het ministerie aanmoedigen om actie te ondernemen, aldus zijn woordvoerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *