Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Niet meer betalen om te mogen sparen

Laatst bijgewerkt op: 30 september 2022

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
Eurobiljetten van 500

Stap voor stap verdwijnt de negatieve rente. De Rabobank verhoogde de rente al in augustus van -0,5% naar 0%. Per 1 oktober volgen meer grootbanken. Dan gaat de rente bij ABN Amro, ING, ASN en SNS omhoog naar 0%. Met deze verhoging komt er een eind aan het tijdperk van de negatieve rente. Grote spaarders hoeven dan niet meer te betalen om te mogen sparen.

De banken verhogen de rente als reactie op de renteverhoging van de Europees Centrale Bank (ECB). In september verhoogde de ECB de belangrijkste rentetarieven met 0,75%. Waarom? Als middel om de hoge inflatie tegen te gaan. Desondanks blijft de inflatie onverminderd hoog. Daarom zijn nieuwe renteverhogingen al aangekondigd.

Wel of geen negatieve rente betalen

Een rente wordt negatief als deze onder de 0% komt. Dit houdt in dat de bank geen spaarrente uitkeert, zoals het geval is bij een positieve rente, maar juist in rekening brengt. Sparen was hierdoor niet meer onbeperkt gratis. Gelukkig, dat gold niet voor iedereen. Alleen grote spaarders kregen te maken met de negatieve rente. Zo rekenden banken -0,25% of -0,5% rente over banksaldo’s boven de €100.000. Hierbij gaat het om het totale banksaldo. Dus alle betaalrekeningen en spaarrekeningen bij elkaar opgeteld.

De meeste klanten hebben niet zo’n hoog banksaldo. Bij ING gaat het bijvoorbeeld om slechts 1 tot 2% van de particuliere klanten.

Zoveel sparen Nederlanders gemiddeld

Volgens de meest recente cijfers van het CBS hebben particuliere huishoudens in Nederland gemiddeld €42.300 aan spaargeld. Maar let op, dit is een gemiddelde. Vermogende huishoudens trekken het gemiddelde behoorlijk scheef. Want de mediaan ligt een stuk lager. Namelijk op €14.900.

De mediaan geeft aan dat 50% van de Nederlanders minder dan en 50% van de Nederlander meer dan €14.900 op de bank heeft staan.

Ook verschilt het gemiddelde en mediane spaargeld per leeftijdsgroep. Hieronder een overzicht op basis van de cijfers van het CBS:

LeeftijdsgroepGemiddeldMediaan
Tot 25 jaar€8.100€2.700
25 tot 35 jaar€16.200€6.700
35 tot 45 jaar€26.600€10.900
45 tot 55 jaar€42.400€16.300
55 tot 65 jaar€55.200€21.000
65 tot 75 jaar€61.000€24.500
75 tot 85 jaar€60.500€25.000
Vanaf 85 jaar€63.000€25.400
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Wordt de rente weer positief?

Het krijgen van rente over spaargeld motiveert om meer te sparen. Toch blijft de spaarrente behoorlijk achter op andere rentes, zoals de hypotheekrente en de rente op leningen.

Heel langzaam kruipt de spaarrente omhoog. Maar het zijn vooral de minder bekende banken die hun rentes verhogen. Zo bieden Bigbank en Renault Bank een rente van 0,65%, wat op dit moment de hoogste spaarrente van Nederland is.

De grootbanken van Nederland grijpen vooralsnog niet in, in hun spaarrentes. Ondanks de historische ingreep van de ECB. De meeste spaarders merken dus (nog) weinig van de renteverhogingen. De gemiddelde spaarrente ligt op 0,1%. Spaardeposito’s leveren wat meer op. Hoewel het ook bij deze spaarvorm niet de grootbanken zijn die de hoogste spaarrente bieden.

Een spaarrekening vergelijken helpt bij het vinden van de hoogste rente. Maar vergeet niet om ook naar de voorwaarden te kijken. Een hogere rente gaat vaak samen met minder flexibiliteit. Zo staat spaargeld op een spaardeposito een tijdje vast. En niet iedereen kan dat geld zo lang missen. Let daar goed op!

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *