Aan het begin van deze eeuw hadden banken in totaal 6100 kantoren in Nederland. Daar zijn er nu maar 420 van over. Het aantal banken in Nederland is dan ook met 93% gedaald, meldt RTL Nieuws. Klanten kunnen steeds minder vaak fysiek bij banken terecht.
Voor klanten is het tegenwoordig zoeken naar een bankkantoor. De laatste jaren neemt het aantal kantoorpanden namelijk steeds meer af. Rabobank telde in 2020 nog 335 kantoren. Daar zijn er nu 136 van over. Van de 170 kantoren van ING in 2020 zijn er nu maar 57 over. Van de grootste Nederlandse banken heeft ABN AMRO de minste kantoren: slechts 27. In 2001 waren dat er nog ruim 1000. In 6 van de 12 provincies is nu zelfs maar één kantoor te vinden.
Kantoren worden steeds minder vaak bezocht. Deze trend versterkte tijdens de coronacrisis, waardoor steeds meer kantoren werden gesloten. Alberta Opoku, woordvoerder van ING Bank, meldt dat het aantal kantoorbezoeken in 4 jaar tijd is gedaald met 80%. ‘Als er drie of minder klanten per uur komen, dan is dat een signaal dat er geen behoefte van klanten meer is’, legt ze uit.
Woordvoerder Hans-Sjouke Koopal van ABN AMRO geeft aan dat het aantal bezoeken bij hen tussen januari 2021 en oktober 2022 met bijna 50% afnam. Soms kwamen er maar vijf of zes klanten per dag langs, aldus Koopal.
Van alle banken in Nederland heeft SNS de meeste kantoren. De bank is kleiner dan ING, Rabobank en ABN AMRO, maar heeft nog steeds ruim 200 kantoorpanden. Dat zijn er vrijwel net zo veel als alle panden van de grootste banken bij elkaar. SNS geeft aan dicht bij de klant te willen zijn en persoonlijk contact te willen bieden. ‘Er zijn genoeg klanten die in de kantoren komen’, meldt een woordvoerder. SNS wil het aantal kantoren dan ook niet laten afnemen.
Banken zetten steeds meer in op online bankieren. Klanten kunnen antwoorden op veelgestelde vragen online vinden op de websites van banken vinden. Daarnaast kunnen ze per telefoon en chat met medewerkers spreken.
‘Voor elk kantoor dat sluit, komen drie financiële zorgcoaches in de plaats’, vertelt een woordvoerder van ABN AMRO. Deze bank helpt klanten online en per telefoon met bankzaken. Ook kunnen ze bij klanten langskomen.
ING heeft naast de standaard kantoorpanden meer dan 200 servicepunten. Deze zijn te vinden in winkels als Primera, Bruna en The Readshop, maar ook in bibliotheken en drogisterijen. Medewerkers van een servicepunt kunnen klanten helpen met online bankieren, het openen van een rekening, het aanvragen van een nieuwe pincode, het activeren van een betaalpas en het wijzigen van persoonsgegevens.
Klanten van Rabobank kunnen voor specifieke diensten terecht bij 31 flexibele vestigingen. ‘Dat zijn verschillende contactpunten waar klanten voor specifieke diensten kunnen aankloppen. Dat kan een hypotheekadviespunt in een nieuwbouwwijk zijn’, geeft een woordvoerder van de bank aan.
Nederland kent al vele banken zonder fysieke kantoren, dat zijn internetbanken, zoals Bunq, Knab en Openbank. Er wordt daarnaast verwacht dat het aantal bankkantoren in Nederland steeds meer zal afnemen. ABN AMRO wil regionaal voor klanten aanwezig blijven. ‘Ook voor zakelijke klanten’, zegt Koopal. De bank denkt echter geen minimumaantal kantoren over te houden.
Opoku verwacht dat het aantal kantoren de aankomende jaren verder afneemt, maar geeft geen hoeveelheden aan. ‘Momenteel zijn er nog wel kantoren nodig’, zegt de woordvoerder. De tijd zal moeten uitwijzen in hoeverre kantoren noodzakelijk blijven.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie