Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Mijn bank is failliet verklaard – En nu?

Laatst bijgewerkt op: 5 januari 2023

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 3 minuten
Bankbiljet achter tralies

Onlangs werd Amsterdam Trade Bank (ATB), een tak van de Russische Alfa-Bank, failliet verklaard. ATB bood onder meer spaarproducten aan en had op het moment van faillissement zo’n 23.000 rekeninghouders. Nadat duidelijk werd dat de bank in moeilijkheden verkeerde, ontstond er paniek onder de klanten. Wat gebeurt er met hun spaargeld?

ATB kwam in de problemen door de sancties van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De Russische eigenaren van Alfa Bank en de bank zelf stonden op de sanctielijst. Omdat de software van de betaalsystemen op slot ging, kon de bank – en dochteronderneming ATB – geen betalingen meer doen. Voor klanten was het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om geld over te maken naar andere banken.

Depositogarantie in werking gezet

Naar verluidt heeft ATB zelf het faillissement ingediend. De rechtbank van Amsterdam benoemde vervolgens de curators. Zij gaan het faillissement afhandelen. Met deze uitspraak werd ook het depositogarantiestelsel geactiveerd. Dankzij deze garantie krijgen de klanten van ATB hun geld of een deel daarvan terug. Het grootste deel van de klanten woont in Nederland en ongeveer 6.000 in Duitsland. Hoeveel spaargeld zij gezamenlijk bij de bank hebben gestald, is niet precies bekend.

Wel laat De Nederlandsche Bank (DNB) – uitvoerder van De Nederlandse Depositogarantie – weten in totaal €700 miljoen uit te keren om de rekeninghouders te compenseren. Dit bedrag komt uit het Depositogarantiefonds, dat sinds 2016 door de gezamenlijke banken in Nederland wordt opgebouwd. Het fonds bevat inmiddels zo’n €3 miljard.  

Dit kunnen rekeninghouders verwachten

Nadat een bank failliet is verklaard, activeert DNB het depositogarantiestelsel. Mits de bank is aangesloten bij deze garantie. In Europa is afgesproken dat elk land een fonds (het depositofonds) opricht, dat gevuld wordt door de banken zelf. Echter, niet elke bank heeft een bankvergunning en valt daarmee niet onder deze afspraak.

De Nederlandse Depositogarantie houdt in dat rekeninghouders tot €100.000 per rekeninghouder, per bank zijn beschermd als een bank failliet gaat. Spaargeld gaat dus niet zomaar verloren. Bedragen boven deze €100.000 vallen niet onder de garantie. Wel is er een aanvullende garantie voor geld op rekening(en) dat tijdelijk wordt aangehouden voor de koop of verkoop van een eigen woning. De grens voor deze extra garantie ligt op €500.000.

Wie bijvoorbeeld €150.000 op een spaarrekening heeft staan, krijgt in het geval van faillissement slechts €100.000 vergoed. De garantie geldt per bank. Het vermogen spreiden over meerdere banken zou in dit voorbeeld een oplossing kunnen zijn.

Klanten van ATB ontvangen van DNB een brief over de activering van het depositogarantiestelsel. Via de website van DNB kunnen zij aangeven op welke rekening ze hun vergoeding willen te ontvangen.

Beleggerscompensatiestelsel, een andere garantie

Naast het depositogarantiestelsel is er het beleggerscompensatiestelsel. Dit is een ander soort garantie. Niet alle bankproducten vallen namelijk onder De Nederlandse Depositogarantie. Zo is geld belegd in bijvoorbeeld aandelen en obligaties niet standaard beschermd. Tegoeden op een beleggingsrekening, die niet zijn belegd in financiële instrumenten, vallen wel onder de depositogarantie.

Omdat ATB ook een vergunning heeft voor het verlenen van beleggingsdiensten werd na het faillissement de beleggerscompensatie geactiveerd. Onder bepaalde voorwaarden biedt dit stelsel een dekking tot €20.000 per persoon.

Kan mijn bank ook failliet gaan?

Het faillissement van ATB laat zien dat banken wel degelijk failliet kunnen gaan. Toch gebeurt dit niet vaak. In 2009 ging – vóór ATB – voor ‘t laatst een Nederlandse bank failliet. Dat was DSB Bank en de oorzaak was een bankrun. Een bankrun houdt in dat rekeninghouders in paniek allemaal hun geld van hun bankrekening halen.

Mocht een bank failliet gaan, dan zijn klanten niet al hun geld kwijt. Geld op rekeningen bij Nederlandse banken is beschermd. Geld op buitenlandse rekeningen is ook tot €100.000 beschermd. Controleer wel altijd of de bank een bankvergunning heeft en onder het depositogarantiestelsel van het betreffende land valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *