Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Europese banken nemen betaalsysteem iDEAL over

Laatst bijgewerkt op: 4 juli 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
Vrouw doet online betaling met iDEAL

Het Nederlandse online betaalsysteem iDEAL wordt overgenomen door het European Payments Initiative (EPI). Het internationale samenwerkingsverband van banken gaat één Europees uniform betaalsysteem ontwikkelen met iDEAL als vertrekpunt.

iDeal werd in 2005 in Nederland geïntroduceerd als een universeel geaccepteerde online betaalmethode tegen lage transactiekosten. Sindsdien is het gebruik ervan steeds meer toegenomen. Ongeveer 70% van alle online betalingen worden met dit systeem gedaan. Jaarlijks komt dit neer op meer dan 1,2 miljard betalingen. ‘Met op piekdagen ruim 6 miljoen’, meldt een woordvoerder van iDeal.

Betaalplatform voor Europa

‘Het begin van een nieuw avontuur’, zegt Daniël van Delft, topman van iDEAL-beheerder Currence. Volgens hem zien grote Franse en Duitse banken de Nederlandse betaalmethode als het best passende vertrekpunt voor een Europees betaalsysteem. Er wordt gesproken van ‘de sterkst mogelijke basis’. Naast de Nederlandse betaalmethode neemt EPI ook het Luxemburgse Payconiq International (PQI) over. De overnames moeten nog door Europese toezichthouders worden goedgekeurd.

EPI wil iDEAL en PQI inzetten om één universeel platform voor Europese betalingen te maken. Er moet ‘een hogere efficiëntie door directe en onmiddellijke betalingen tussen bankrekeningen’ komen, vinden de aandeelhouders. Onder hen vallen Nederlandse grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank en verschillende Europese banken, waaronder BNP Paribas en de Deutsche Bank.

Met dit plan sluit EPI aan op de strategie van de Europese Commissie om van Europa een ‘wereldleider op het gebied van betaalinnovaties’ te maken. CEO van EPI Martina Weimert vertelt hierover het volgende: ‘We ontwikkelen een nieuw, schaalbaar platform om zo maximaal te voldoen aan de moderne en evoluerende betalingsbehoeften.’ Uiteindelijk moet het platform een alternatief vormen voor internationaal geaccepteerde betaalmethoden als PayPal, Apple Pay en Google Pay.

Systeem met verschillende functies

De eerste stap voor EPI is het ontwikkelen van een digitale portemonnee voor online betalingen. Daarmee moeten betalingen van bankrekeningen van persoon naar persoon mogelijk worden gemaakt. Aan het einde van dit jaar wordt deze zogeheten digital wallet middels een pilot in België, Frankrijk en Duitsland getest. Later volgen de andere Europese landen.

Vervolgens moet het mogelijk worden om als particulier betalingen aan professionals door te voeren. Daarna focust EPI zich op online en mobiel betalen. In een later stadium moet ook afrekenen in winkels een optie zijn. Uiteindelijk moet het nieuwe Europese betaalplatform een verscheidenheid aan functies en diensten bieden en ondersteunen. Hierbij wordt gesproken over abonnementen, betalen in termijnen, reserveringen, betalen bij levering en spaar- en loyaliteitsprogramma’s.

Daniël van Delft van Commerce geeft aan dat het nog een paar jaar duurt voordat particulieren echt wat van deze ontwikkelingen merken. ‘Het gaat nog zeker vijf jaar duren voordat we allemaal met EPI betalen’, zegt hij. Wel beoogt EPI dat Nederlandse banken door de jaren heen steeds meer nieuwe functies aan hun apps toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *