Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ECB-lid sluit verdere renteverhogingen niet uit

Laatst bijgewerkt op: 3 oktober 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
ECB vlag

De Europese Centrale Bank (ECB) richt zich met het huidige beleid op het langdurig hoog houden van de beleidsrentes. Dit sluit verdere renteverhogingen echter niet uit. Dat stelt Tuomas Valimaki, functionaris van de Bank van Finland en lid van de Raad van Bestuur van de ECB, in gesprek met Bloomberg vandaag.

‘Op basis van onze huidige beoordeling zijn wij van de Raad van Bestuur van de ECB van mening dat de belangrijkste beleidsrentes niveaus hebben bereikt die, als ze voldoende lang worden gehandhaafd, een substantiële bijdrage zullen leveren aan de tijdige terugkeer van de inflatie naar onze doelstelling’, vertelt Valimaki op dinsdag aan het financieel platform. ‘Maar rekening houdend met de risico’s rond het inflatiepad betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat er geen renteverhogingen meer zullen plaatsvinden.’

De beleidsrentes van de ECB zijn op 14 september voor de tiende keer verhoogd. Het belangrijkste rentetarief staat nu vast op 4,00%. Daarmee hoopt de ECB het Europese inflatieniveau te kunnen verlagen naar haar doel van 2,00%. Valimaki sluit een elfde rentestijging echter niet uit als het doel niet tijdig in zicht komt. ‘Omdat de inflatie zo lang boven de doelstelling blijft, kan elke verdere vertraging bij het bereiken van de doelstelling niet als aanvaardbaar worden beschouwd’, zegt hij.

Wisselende verwachtingen

Economen en andere beleidsmakers zien een volgende renteverhoging niet meer snel gebeuren en verwachten dat de huidige rente de hoogste al zijn. Zo zijn de woorden van de Finse functionaris in strijd met de uitspraken van vicepresident Luis de Guindos. Gisteren zei hij dat de beleidsrente van 4,00% zal helpen de inflatie in de eurozone naar het doel van 2,00% terug te dringen.

Ook het Estse bestuurslid Madis Muller verwacht niet dat de beleidsrente verder stijgt. Volgens hem hangt het toekomstige beleid af van de economische ontwikkelingen in de eurozone gedurende de rest van dit jaar. Ook Valimaki benadrukte in zijn gesprek dat toekomstige beslissingen over de rentepercentages uiteindelijk van data zullen afhangen. ‘We zullen de inflatievooruitzichten ook beoordelen in het licht van de dynamiek van de onderliggende inflatie en de kracht van het monetair beleid.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *