Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ECB-lid Muller verwacht geen verdere rentestijgingen

Laatst bijgewerkt op: 26 september 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
ECB logo op vloer

Madis Muller, lid van de Europese Centrale Bank (ECB) en president van de centrale bank van Estland, geeft aan dat hij geen verdere stijging van de beleidsrente verwacht. Dat meldt financieel platform Bloomberg vandaag.

De president van de Estse centrale bank liet vandaag aan verslaggevers in Tallinn, de hoofdstad van Estland, weten dat de periode van hoge Europese inflatie zijn eind nadert. Hij benadrukte dat het een vraag blijft hoe lang de kosten voor lenen hoog zullen blijven, maar weigerde daar een verdere speculatie op los te laten. 

Economische situatie eurozone relatief zwak

Ondanks het niet willen speculeren, geeft het ECB-lid aan Bloomberg aan dat “het af zal hangen van hoe de economie in de eurozone zich over de rest van het jaar zal ontwikkelen”. Daarmee wijst hij er ook op dat het nog moet blijken in welk tempo de inflatie zal afnemen. “Momenteel zien we dat de economische situatie in de eurozone relatief zwak is. Vooruitkijkend zou het al lichtelijk kunnen gaan verbeteren. Als het herstel langzaam verloopt, betekent het dat er minder druk ontstaat op de inflatie.” 

Andere ECB-leden laten zich ook uit

Muller is niet het eerste ECB-lid dat zich uitlaat over het toekomstige verloop van de beleidsrente. Eerder gaf de president van de Letse centrale bank, Martins Kazaks, aan dat hij voor de eerste helft van 2024 geen renteverlaging verwacht. De ECB heeft de rentetarieven eerder deze maand verhoogd naar 4%, daarmee staat de beleidsrente op het hoogste niveau ooit. De rentetarieven zijn met een kwart procentpunt gestegen, wat de tiende renteverhoging sinds juli 2022 markeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *