Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ECB houdt olieprijs in de gaten door conflict in Midden-Oosten

Laatst bijgewerkt op: 17 oktober 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Olieboringen olieprijs

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de olieprijs in de gaten voor een eventuele negatieve impact op de inflatie in de eurozone. De president van de ECB, Christine Lagarde, zou dat tegen de Europese ministers van Financiën hebben gezegd. Dat melden ingewijde bronnen aan financieel platform Bloomberg. 

Lagarde sprak maandag achter gesloten deuren met de ministers in Luxemburg volgens een bron die anoniem wil blijven. De uitbraak van de oorlog in het Midden-Oosten kan de inflatie-ramingen van de ECB verstoren. 

Prijs per olievat kan flink stijgen

Volgens analisten kan een escalatie in het Israël-Hamas conflict ervoor zorgen dat de prijs van een olievat zo’n honderd dollar gaat kosten. Momenteel is dat nog zo’n 86 dollar. De inflatieberekening die een Europese inflatie van 2% voorspelt in 2025 is berekend op basis van een gemiddelde olieprijs van 82,70 dollar. 

Het risico van stijgende olieprijzen zou zowel Europa als de Verenigde Staten treffen, zo zou Lagarde tijdens het overleg hebben gezegd. Aanwezig tijdens het overleg was ook de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen. 

Daling blijft in zicht

ECB-lid Francois Villeroy de Galhau, tevens president bij de centrale bank van Frankrijk, gaf vorige week al aan dat de beleidsmakers op de hoogte zijn van het mogelijke probleem voor de Europese inflatie. Desalniettemin benadrukte hij dat er nog steeds een duidelijke daling in de inflatie zit. 

Rentestijgingen

De doelstelling van de ECB is om de inflatie binnen de eurozone terug te dringen naar de streefnorm van 2%. Om dit te bereiken is er het afgelopen jaar een reeks aan renteverhogingen doorgevoerd. De zogenoemde beleidsrente, die zich momenteel op een recordhoogte van 4% bevindt, heeft een tweeledig effect. Aan de ene kant zorgt het ervoor dat het lenen van geld, voor bijvoorbeeld investeringen of het bouwen van een huis, duurder wordt. Aan de andere kant moet het ervoor zorgen dat consumenten hun geld liever op de bank laten staan, omdat de spaarrente stijgt. Hierdoor hoopt de ECB dat de economie afkoelt, en daarmee de inflatie daalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *