Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Banken verdienen meer geld aan lenen en sparen

Laatst bijgewerkt op: 18 april 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
Man sluit lening af bij bank

De rentemarge bij banken neemt weer toe. Door de verhoogde rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB) verdienen bancaire instanties nu meer aan het verstrekken van leningen en aantrekken van spaargeld.

In 2021 was de rentemarge 1,17%. Dat gemiddelde is in 2022 gestegen naar 1,22%, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Het verschil tussen hetgeen de bank ontvangt door het verstrekken van leningen en betaalt op aangetrokken tegoeden op spaarrekeningen is in een jaar tijd gegroeid.

Hogere rentes voor lenen

Dat de rentemarge is gestegen, komt doordat banken de rentes op spaarproducten als spaarrekeningen en spaardeposito’s minder hard laten toenemen dan de tarieven voor leningen. Vooral in de tweede helft van 2022 verdienden banken meer. ‘Sindsdien zijn rentes op hypotheken en andere leningen sneller gestegen dan spaartarieven en dat verhoogt de marges’, legt DNB-econoom Jorien Freriks uit.

Het percentage dat de banken ontvangen neemt in een vertraagd tempo toe. Dit komt doordat er hypotheekrentes tussen zitten die hoger of lager zijn dan nu, maar toentertijd zijn vastgezet. De toenames van de rentepercentages op hypotheken merkt de consument daarentegen snel. Deze tarieven zijn verhoogd van 1,0% naar 4,0%, terwijl de marginale beleningsrente van de ECB is verhoogd naar 3,75%.

Doordat de rente op leningen is gestegen, is lenen nu minder aantrekkelijk geworden voor particulieren en zakelijke ondernemers. Er moet nu immers meer worden terugbetaald aan de bank, waardoor lenen meer geld kost dan in de jaren hiervoor.

Spaarrentes stijgen minder hard

Banken door heel Europa hebben de rente op spaarrekeningen de laatste maanden verhoogd, maar traditionele banken zijn daarin terughoudend. Bij ABN AMRO, ING en Rabobank ontvangen klanten nu 0,5% rente. Per 1 mei verhoogt Rabobank dit tarief naar 0,75%. Daarmee komen de spaarrentes echter nog lang niet in de buurt van de depositorente van 3,0% van de ECB.

Freriks van DNB legt uit: ‘Banken herstellen hun verdiensten aan rentes. Ze hoeven spaartarieven nog niet zo snel te verhogen.’ De econoom vermoedt dat banken op dit moment beschikken over voldoende spaartegoed om leningen te kunnen verstrekken. Voor de bancaire instanties leveren verdere verhogingen van de spaarrentes daardoor weinig op.

Als traditionele banken de rente niet verder hoeven te verhogen, kan de rentemarge op den duur toenemen. ‘Al is dat wel moeilijk te voorspellen. Meer factoren spelen mee, bijvoorbeeld de concurrentie tussen banken’, zegt Fredriks.

Bij internetbanken profiteren klanten al van hoge rentetarieven door concurrentie. Bij Bunq ontvangen zij nu 2,01% rente, die maandelijks wordt uitbetaald. Ook neobank Openbank speelt in op de verhogingen van de ECB. Bij hen staat de spaarrente voor de eerste zes maanden op 2,5%. Verdere concurrentie tussen neobanken onderling en tussen traditionele banken en online banken zou op termijn kunnen zorgen voor gunstigere rentetarieven voor alle klanten.

ECB wil inflatie afremmen

De ECB verhoogt al maanden de belangrijkste rentetarieven. Dit doet de centrale bank om de hoge inflatie in Europa af te remmen. Doordat lenen minder aantrekkelijk is geworden, doen bedrijven minder investeringen en geven particulieren minder geld uit. Dit is het beoogde doel van de EU-instelling.

Ook de hogere spaarrentes dragen bij aan dit doel. Door sparen interessanter te maken voor klanten, wordt er meer geld op de spaarrekeningen gezet en minder geld uitgegeven. Als dit ervoor zorgt dat de vraag naar goederen en diensten afneemt, zou de inflatie moet dalen.

Bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) raadt de ECB aan om de rentetarieven te blijven verhogen. ‘De rente is het belangrijkste instrument voor de inflatie’, meldt Hilbers. ECB-gouverneur Klaas Knot is het eens met de uitspraak van het IMF. ‘Gezien een kerninflatie van 6 procent in de eurozone, is een rente van 3 procent momenteel niet genoeg’, legt hij uit.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *