Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

100 miljoen aan nieuwe leningen voor micro-ondernemers

Laatst bijgewerkt op: 16 mei 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
Mensen die een zakelijke leningen afsluiten met logo van Qredits

De Nederlandse organisatie Qredits en het Europees Investeringsfonds (EIF) hebben een garantieovereenkomst gesloten om 100 miljoen euro aan zakelijke leningen te verstrekken aan micro-ondernemers in Nederland en de Nederlandse Antillen.

Met deze samenwerking richten Qredits en EIF zich op onvoldoende bediende doelgroepen. Hiermee wordt gedoeld op onder meer jongeren, vrouwelijke ondernemers en ondernemingen van migranten. Naar verwachting zullen 5.000 kleine ondernemingen hiervan profiteren.

Steun van InvestEU-programma

De overeenkomst tussen financieringsorganisatie Qredits en EIF wordt gesteund door het InvestEU-programma. Dit programma van de Europese Unie richt zich op sociale investeringen en vaardigheden. Door deze steun krijgt Qredits een garantie op een portefeuille aan nieuwe leningen van 100 miljoen euro.

Nicolas Schmit, Eurocommissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten, zegt hierover het volgende: ‘Dankzij deze financiële overeenkomst in het kader van InvestEU zullen zo’n 5.000 ondernemers in Nederland de mogelijkheid krijgen hun ondernemingsplannen te realiseren. Het is vooral gunstig dat de leningen van Qredits gericht zijn op de minder bediende sociale groepen.’

‘Bij het EIF zijn we blij dat we onderdeel zijn van dit traject’, voegt EIF-algemeen directeur Marjut Falkstedt daaraan toe. ‘Door de combinatie van verbeterde toegang tot financiering voor micro-ondernemers en de essentiële coachingdiensten die Qredits biedt, kan het EIF een belangrijk deel van zijn missie uitvoeren. We kijken ernaar uit deze vruchtbare samenwerking voort te zetten ten behoeve van Nederlandse micro-ondernemingen.’

Lagere rente en minder strenge eisen

De micro-ondernemers kunnen leningen aanvragen tegen een lagere rente. Ook profiteren ze van minder strenge voorwaarden, zoals soepelere onderpandvereisten. Daarnaast gaat Qredits trainingen en coaching aanbieden om deze ondernemers op weg te helpen. De financieringsorganisatie is daarnaast verantwoordelijk voor de financieringsbesluiten die voor dit programma worden genomen.

‘Met instrumenten zoals de garantie van InvestEU kunnen we nog meer startende ondernemers en mkb’ers steunen die elders geen toegang tot financiering zouden hebben’, zegt Elwin Groenevelt, CEO van Qredits. ‘Vooral in deze onzekere tijden zijn we blij dat er steeds meer Europese middelen beschikbaar zijn voor deze cruciale sector van onze economie.’

Van de 100 miljoen euro zal maximaal 8% beschikbaar zijn voor micro-ondernemers op de Nederlandse Antillen. Het merendeel is bedoeld voor Nederlandse ondernemers. Voor de verdeling van het beschikbare budget wordt uitgegaan van 5.000 leningen van € 20.000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *