Online bank Bunq wil haar werkzaamheden uitbreiden naar de Verenigde Staten (VS). De internetbank heeft daar een vergunning aangevraagd. In de VS gaat Bunq zich voornamelijk richten op Europese expats en internationale ondernemers.
De Nederlandse bank heeft een aanvraag ingediend bij de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) in New York. Als deze aanvraag wordt goedgekeurd, kan de bank zich in de VS gaan richten op de Europese markt. Bovendien zou bankieren in meerdere valuta besparingswinst op kosten voor wisselkoersen opleveren.
Bunq wil zich in de VS gaan richten op de vijf miljoen Europese expats die daar leven. De neobank geeft aan dat Amerikaanse banken veel minder transparant zijn over hun kosten dan Europese banken. Met een rekening van Bunq in de VS zouden expats kunnen bankieren zoals ze van een bank gewend zijn. In tegenstelling tot wat in de VS vaak gebruikelijk is, wil Bunq daar namelijk geen verborgen kosten en minimumsaldo hanteren.
Naast expats wil de bank zich ook gaan richten op internationale ondernemers en professionals die nauw zijn verbonden met zowel de Europese Unie als de VS. ‘We willen deze grote groep mensen kennis laten maken met onze manier van bankieren: transparant en gebaseerd op goede service, zodat ze de vrijheid krijgen om op hun eigen voorwaarden te leven’, zegt oprichter Ali Nikman.
‘Door slechts in vijf minuten een volwaardige internationale bankrekening te openen’ wil Bunq dat Amerikaanse consumenten en bedrijven de bankbureaucratie kunnen omzeilen. Nikman vervolgt: ‘We kunnen niet wachten om het leven van onze Amerikaanse gebruikers gemakkelijk te maken en onze stempel op het Amerikaanse banklandschap te drukken.’
De online bank, die in 2012 is opgericht, hanteert op dit moment een spaarrente van 2,01%. Dit is één van de hoogste rentes op spaarrekeningen die op dit moment kan worden verkregen. Tijdens een bijeenkomst op 14 maart maakte Bunq bovendien bekend dat de spaartegoeden zijn verdubbeld 2,3 miljard euro.
Een spaarrekening bij Bunq is gratis en de rente wordt maandelijks uitbetaald. Bankieren wordt daarnaast alleen via een mobiele app gedaan. Daarmee kwam de bank als vernieuwer op de markt. Bovendien was Bunq bij de oprichting de eerste bank in 35 jaar die een Europese bankvergunning kreeg.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie