Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Klantonderzoek door de bank

Laatst bijgewerkt op: 26 november 2022

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
Groep mensen

Steeds meer zakelijke klanten krijgen er mee te maken: know your customer onderzoeken van de bank. In de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) staat dat banken verplicht zijn om te weten wie hun klanten zijn. En dat zij maatregelen moeten nemen om criminele transacties, zoals witwassen via bankrekeningen, op te sporen en tegen te houden. Zo draagt een bank bij aan een veilig en stabiel financieel stelsel.

Maar deze zogeheten klantonderzoeken kosten geld. En die kosten stijgen. Omdat criminelen steeds betere technieken gebruiken, niet alles kan worden geautomatiseerd en er strengere wet- en regelgeving is, kijken banken kritischer naar hun klanten. En dat gaat gepaard met de inzet van meer medewerkers en een stijging van de intensiviteit van dit soort onderzoeken.

Extra kosten voor zakelijke klanten

De kosten van de klantonderzoeken door de bank worden deels doorberekend aan de klanten. Particuliere klanten hoeven (nog) niks extra’s te betalen. Maar bedrijven wel. Klanten met een zakelijke betaal– en/of spaarrekening betalen een vaste maandelijkse bijdrage. Hoeveel dat is, hangt af van de rechtsvorm van de organisatie of onderneming.

Hieronder staat een overzicht welke banken op dit moment kosten rekenen voor een klantonderzoek:

 Eenmanszaak, Vennootschap onder firma (vof) en MaatschapVereniging en StichtingBesloten vennootschap (bv), Commanditaire vennootschap (cv) en CoöperatieNaamloze vennootschap (nv)Overige rechtsvormKerkgenootschap
ABN Amro€ 0,00€ 3,00€ 6,50€ 20,00€ 6,50€ 6,50
ING€ 0,00€ 7,50€ 7,50€ 20,00€ 7,50€ 7,50
Rabobank€ 0,00€ 3,00€ 8,00€ 24,00€ 8,00€ 8,00
ASN Bank€ 1,50€ 3,00€ 5,00€ 7,50€ 7,50
Regiobank€ 1,50€ 3,00€ 5,00€ 7,50€ 7,50
SNS€ 1,50€ 3,00€ 5,00€ 7,50€ 7,50

De tarieven gelden per onderneming. En niet per bankrekening. Stel, een klant heeft één zakelijke rekening op naam van één eenmanszaak. Dan betaalt hij € 0,00. Maar heeft hij in plaats van één eenmanszaak vier bv’s op zijn naam staan, dan betaalt hij vier keer het tarief.

Waarom doet de bank onderzoek?

Met een klantonderzoek wil de bank financiële criminaliteit, zoals fraude, corruptie, witwassen en de financiering van terrorisme, voorkomen. Dit doet de bank door te onderzoeken wie de klant is en wie er achter de klant zit. Ook stelt de bank vragen rondom het rekeninggebruik, zoals het doel van de geldstromen. Op deze manier krijgen banken een poortwachtersfunctie om het voor criminelen en terroristische organisaties zo moeilijk mogelijk maken.

Soms zijn hiervoor enkele vragen nodig. Soms is het onderzoek een stuk uitgebreider, en kan het zelfs weken of maanden duren. Ook telt de rechtsvorm mee. Bij sommige ondernemingsvormen kost het onderzoek meer tijd. Daarom betaalt de ene ondernemer een hogere bijdrage dan de ander.

Een bank heeft het recht om een informatieverzoek te doen. Daarom zijn klanten verplicht om mee te werken aan het klantonderzoek, en de gevraagde informatie te verstrekken. Wel moet de bank duidelijk aangeven waarvoor deze informatie nodig is. Werkt een klant niet mee? Dan mag de bank de bankrekening opzeggen.

 

 

Banner Freedom24

Reacties van bezoekers (6)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *