In reactie op het tegenvallende kwartaalcijfer van de Nederlandse economie, verlaagt ING Research zijn ramingen voor 2023 van een gezonde 1,8 procent groei naar een magere 0,4 procent groei. Dat geeft ING-econoom Marcel Klok aan in gesprek met bank.nl
Hoewel de bank zijn verwachtingen flink naar beneden bijstelt, is ING econoom Marcel Klok niet bang voor een eventuele recessie. “Nee, dat verwachten wij niet. Er kan best wel eens ergens een minnetje uitkomen, maar een grote stijging van werkeloosheid en dat er veel ontslagen gaan vallen is een irreëel scenario. We verwachten groei.”
Dat betreft echter wel een magere groei volgens Klok, aangezien anderhalf tot twee procent groei als normaal wordt beschouwd. “Over het algemeen zien we veel plusjes, het enige waar we echt negatief over zijn, zijn investeringen. Vanwege de rentegroei verwachten wij daar minder van. We zien bijvoorbeeld dat er minder bouwvergunningen zijn afgegeven. Dat ging tot en met het eerste kwartaal nog goed, maar lijkt nu af te zwakken.”
Luc Aben, econoom bij Van Lanschot, begrijpt de ramingen van ING Research: “Deze kleine groei ligt in lijn met onze verwachtingen voor de eurozone. Hoewel wij geen landspecifieke ramingen maken, en dus ook niet specifiek voor Nederland kunnen spreken, zagen wij de Duitse recessie wél aankomen. Daarvoor geldt volgens Aben dat deze niet gedramatiseerd moet worden, net als wanneer dat eventueel in Nederland het geval zou zijn: “Het is totaal niet te vergelijken met een recessie tijdens de euro- of bankencrisis. We spreken hier echt van een huis-tuin-en-keuken-recessie. Dat komt omdat zo’n term eigenlijk heel technisch is van aard. Het ontbreekt aan een fundamenteel probleem die daar oorzakelijk voor is. Dit heeft puur te maken met de opwarming en afkoeling van de economie. De afkoeling zal nog wel even door blijven zetten, maar is geen reden tot zorg. Dat geldt ook als Nederland eventueel in een recessie zou belanden.”
Een van de redenen waarom het nog minder ingrijpend zou zijn dan in Duitsland, is vanwege onze arbeidsmarkt. Aben: “Nederland heeft te maken met grote arbeidstekorten. Wat dat betreft is het een outsider binnen de Eurozone. Hoewel dat ervoor zorgt dat onze economische groei beperkt wordt, zorgt het ook voor een buffer tijdens een eventuele recessie. Dat kan zomaar een boel dramatische effecten voorkomen.”
Marcel Klok onderstreept de woorden van zijn collega-econoom en voegt toe: “Door de krappe arbeidsmarkt stijgen bovendien de lonen. En zelfs als er wel een milde recessie zou komen hoeven we ons over ontslagen op grote schaal weinig zorgen te maken. Ik denk dat het zogeheten ‘label-hoarding’, in goed Nederlands ook wel hamsteren voor arbeid genoemd, dan van toepassing zou zijn. Dat is een fenomeen dat kan optreden na een lange periode van arbeidsmarktkrapte, waarbij werkgevers ondanks dat er minder werk is, hun werknemers in dienst houden. Bovendien hebben we te maken met vergrijzing, dus zou daar nog meer sprake van zijn.”
Ondanks het uitblijven van een verdere krimp in de verwachtingen van ING, wordt de groei wel met 1,4 procentpunt naar beneden geschaald in de ramingen. Dit heeft te maken met de tegenvallende krimp in het eerste kwartaal van -0,7 procent. Volgens Klok zijn daar twee redenen voor: “We hebben in een enquete onder bedrijven gezien dat de voorraden bij veel van hen te groot zijn. Deze worden nu afgebouwd en dat wordt gezien als een negatieve investering. We zagen dit al wel aankomen, maar uit cijfers blijkt het qua omvang twee keer zo groot te zijn dan we konden vermoeden op basis van de gegevens die wij voor onze voorspelling hebben gebruikt.”
De tweede factor die van invloed is op de krimp uit het eerste kwartaal, heeft te maken met onze import. “Die is gestegen”, zegt Klok. “Een stijgende import ging in dit geval ten koste van bestedingen in onze binnenlandse economie. Nederland is meer diensten gaan importeren. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar waarschijnlijk zijn we met zijn allen in het voorjaar meer in het buitenland op vakantie geweest. Ook bedrijven zullen hierin zeker een rol hebben gespeled, maar om welke soorten diensten het ging weten we niet zeker.”
De overheidsbestedingen die gedaan worden in deze tijd van economische afkoeling zijn van groot belang volgens Klok. “Wat we ook dit jaar weer zien, is dat de Nederlandse overheid een zeer belangrijke groeimotor is die in positieve zin bijdraagt aan het economische beeld. Overheidsbestedingen zijn niet direct afhankelijk van de staat van de Nederlandse economie en de overheid trekt in haar begroting veel geld uit, onder andere voor investeringen in defensie en infrastructuur. Dat trekt de algehele raming wat omhoog.”
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie