Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ING-econoom: ECB gaat rente niet verhogen

Laatst bijgewerkt op: 25 oktober 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
ECB vlag

In de strijd tegen de hoge inflatie in Europa heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhoogd naar 4,00%. Morgen beslist de ECB of de beleidsrente nog verder wordt opgeschroefd of niet. Volgens ING-senior econoom Bert Colijn zal de rente voor het eerst sinds juni 2022 niet worden verhoogd.

Dat de rente niet zal toenemen, komt volgens Colijn door twijfel over de kracht van de economie, de effecten van de hogere rente en de impact van de hogere olieprijs. Deze factoren zouden het beleid van de ECB beïnvloeden en wijzen op een aankomende rentepauze. Dat laat de ING-econoom weten in een artikel op de website van de Nederlandse bank.

Effecten van beleid

De ECB heeft de rente sinds juni 2022 tien keer verhoogd. Deze staat nu vast op 4,0%. Dit is het hoogste niveau dat de rente ooit heeft behaald. Door deze verhogingen hoort de Europese inflatie af te zwakken. De ECB streeft ernaar deze terug te dringen tot 2,0%.

Uit een enquête van de ECB, uitgevoerd onder meer dan 150 banken, bleek op 24 oktober dat de renteverhogingen hun vruchten beginnen af te werpen. Ook Colijn stelt dat het beleid lijkt te werken. Banken zien dat er minder geld wordt geleend en verwachten dat de hoeveelheid leningen nog verder zal dalen. Lenen is dus onaantrekkelijker geworden en dat is precies wat de ECB wilde bereiken.

In Nederland is de inflatie bovendien al gedaald naar 0,2% in september. Dat bleek eerder deze maand uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), die het resultaat zijn van een nieuwe meetmethode. Daarmee lijkt de hogere rente flink effect te hebben gehad in Nederland. Zonder de energieprijzen mee te berekenen, komt de inflatie echter uit op 5,5%.

Niet alleen in Nederland, maar in de algehele eurozone gaat de inflatie de goede kant op. ‘Vooral het meest recente cijfers was bemoedigend: met een daling van de inflatie van 5,2% jaar-op-jaar in augustus naar 4,3% in september is de inflatie in de eurozone meer dan verwacht’, vertelt Colijn.

Rentepauze

Hoewel de inflatie in de eurozone afneemt, wijst dit volgens de ING-econoom niet op een renteverlaging op de korte termijn. ‘Onzekerheid over of de inflatie wel echt structureel terug naar 2,0% gaat, blijft spelen. De voorspellingen hebben de ECB eerder immers ook in de steek gelaten toen ze de snelle stijging van de inflatie niet zagen aankomen.’

De ECB baseert haar beleid bovendien op basis van data. Hoewel niet exact kan worden voorspeld wanneer de renteverhogingen het meeste effect op de economie zullen hebben, verwacht de ECB wel dat de grootste impact begin 2024 komt.

‘De onzekerheid over de impact van verder beleid maakt de beleidsvergadering van morgen een uitstekende vergadering voor de ECB om even niets te doen’, concludeert de ING-econoom. Colijn is niet de enige die verwacht dat er een rentepauze komt. Bestuursleden van de ECB gaven eerder al aan geen verdere rentestijgingen te verwachten.

De volgende vergadering staat gepland voor over zes weken. Dan kan de ECB opnieuw besluiten of een verdere verhoging wel of niet nodig is om de inflatie terug te dringen tot het gewenste doel. ‘Dat klinkt kort,’ sluit Colijn af, ‘maar met de huidige onzekere omstandigheden zal door de publicatie van cijfers over economie en inflatie en ontwikkeling van de marktrentes daar een hoop meer duidelijk over kunnen worden.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *