Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Wat is SEPA-betalingsverkeer?

Laatst bijgewerkt op: 19 februari 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten

Wie een bankrekening vergelijkt, komt vast en zeker de term SEPA tegen. Niet iedereen weet wat dit betekent en toch krijgt vrijwel iedereen ermee te maken. SEPA staat namelijk voor Single Euro Payments Area en dankzij SEPA is er één Europese betaalmarkt met uniforme betaalproducten.

SEPA werd in 2014 ingevoerd met als doel gelijke richtlijnen en geen aparte regels per land. Of met andere woorden: geen onderscheid meer tussen binnenlandse en buitenlandse betalingen binnen de EU. Vooral het online betalingsverkeer werd hierdoor een stuk eenvoudiger.

Makkelijk betalen tussen Europese landen

Door de Single Euro Payments Area verloopt het betalingsverkeer tussen Europese landen soepeler. Dit komt onder meer door de invoering van IBAN. IBAN staat voor International Bank Account Number. Dit is een internationaal bankrekeningnummer voor zowel bedrijven als consumenten in de SEPA-landen.

Dankzij IBAN is het eenvoudig om geld naar het buitenland over te boeken of juist te incasseren. Denk hierbij aan een Nederlandse werkgever die salaris uitbetaald aan bijvoorbeeld Duitse werknemers. Met SEPA – en een IBAN rekeningnummer – kan iedereen zonder moeite geld overboeken naar en incasseren van bedrijven en consumenten in alle SEPA-landen. Dat is erg makkelijk en handig.

Dit is niet het enige voordeel van SEPA. Een uniforme betaalmarkt zorgt namelijk ook voor meer concurrentie. Denk hierbij aan online banken die een gratis bankrekening aanbieden. Ook worden er steeds betere bankproducten ontwikkeld.

Internationaal bankieren binnen SEPA-zone

Europese betalingen binnen het SEPA-gebied worden aangeduid met de term SEPA. Maar SEPA-overboekingen zijn niet hetzelfde als euro-betalingen. Dat komt omdat sommige landen, die geen lid zijn van de Europese Unie, wel zijn aangesloten bij de SEPA-zone. Dit zijn bijvoorbeeld landen als Noorwegen en Zwitserland.

In totaal bestaat de SEPA-zone uit alle EU-landen plus negen andere landen in Europa:

Binnen de EUBuiten de EU
BelgiëVerenigd Koninkrijk
BulgarijeIJsland
CyprusLiechtenstein
DenemarkenMonaco
DuitslandNoorwegen
EstlandSan Marino
FinlandZwitserland
FrankrijkAndorra
GriekenlandVaticaanstad
Hongarije
Ierland
Italië
Kroatië
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Oostenrijk
Polen
Portugal
Roemenië
Slovenië
Slowakije
Spanje
Tsjechië
Zweden

Hoe werkt een SEPA-betaling?

De Single Euro Payments Area is bedoeld om het betalingsverkeer in Europa te standaardiseren. Vooral de zakelijke markt profiteert hiervan. Er wordt intensief handel gedreven tussen Europese landen. Het goed en snel laten verlopen van buitenlandse betaalopdrachten is daarom essentieel.

Betalingen binnen SEPA-landen zijn daarom overal hetzelfde. Zowel zakelijke klanten als consumenten voeren een grensoverschrijdende betaling met evenveel gemak uit als een binnenlandse betaling. Betalingen naar landen buiten de SEPA-zone zijn niet gestandaardiseerd. Betalen in andere valuta brengt bijvoorbeeld extra kosten met zich mee.

Het uniforme SEPA-betalingsverkeer heeft veel voordelen. Het aantal bankrekeningen is bijvoorbeeld drastisch verminderd. Vóór SEPA hadden ondernemers meerdere betaalrekeningen in Europese landen, maar dat is nu niet meer nodig. Ook mogen Europese banken geen commissie meer rekenen op Europese betalingen. Dit bespaart kosten. Daarnaast worden betalingen sneller uitgevoerd. Het mag niet langer dan één dag duren voordat de betaling rond is. Dit wordt mogelijk gemaakt door de automatisering van betalingen.

Betalen binnen Europa is door SEPA dus gemakkelijker, sneller en goedkoper geworden.

Meer weten over?

Freedom24