Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Wat is Geldmaat?

Laatst bijgewerkt op: 28 februari 2024
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut

Overal in Nederland staan geldautomaten van Geldmaat. Klanten kunnen daar geld opnemen met hun betaalpas of creditcard. Op verschillende locaties in Nederland kan ook brief- en muntgeld worden gestort. Wat is Geldmaat en waar staan de geldautomaten?

Diensten en locaties van Geldmaat

Geldmaat is een cashdienstverlener met geldautomaten door heel Nederland. Geldmaat-automaten hangen in openbare straten aan de muur of in een pinbox. Ook staan ze in supermarkten, boekwinkels en winkels van Geldmaat. De muntautomaten van Geldmaat zijn te vinden in filialen van Gamma en Karwei en enkele Geldmaatwinkels.

geldmaat logo

Geldmaat biedt vijf verschillende diensten aan:

  • Biljetten opnemen
  • Biljetten storten
  • Munten opnemen
  • Munten storten
  • Sealbag storten

In Nederland is er een automaat van Geldmaat te vinden binnen iedere straal van 5 kilometer. Zo heeft iedereen toegang tot een automaat om contant geld op te nemen. In de Locatiewijzer van Geldmaat is te vinden waar de automaten staan en wat de opties zijn.

Iedereen met een bankpas van Maestro of Mastercard of een creditcard van Mastercard of Visa kan biljetten opnemen bij een automaat van Geldmaat. Het opnemen en storten van munten, het storten van biljetten en het gebruik van de sealbagautomaten is alleen mogelijk voor klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank.

Hoe is Geldmaat ontstaan?

De drie Nederlandse banken ABN AMRO, ING en Rabobank richtten in 2011 Geldservices Nederland (GSN) op. Dit is de voorganger van Geldmaat. Hiermee wilden de banken de kosten van het contante geldverkeer delen. GSN nam de verwerking van het contante geld uit handen van de banken, coördineerde het waardetransport van en naar geldautomaten en regelde de onderhoud van de automaten.

Het gebruik van contant geld neemt steeds meer af. In 2017 besloten ABN AMRO, ING en Rabobank daarom om hun samenwerking verder uit te breiden, zodat ze ook in de toekomst automaten voor het opnemen en storten van contant geld aan klanten kunnen blijven aanbieden. Ze besloten alle geldautomaten in één onderneming onder te brengen. Op 1 januari 2019 werd GSN om deze reden omgezet naar Geldmaat.

Tussen 2019 en 2021 werden alle geldautomaten vervangen door nieuwe automaten van Geldmaat. Deze beschikken over nieuwe, eenduidige software en zijn te herkennen aan de opvallende gele kleur. Met de automaten en de dienstverlening streeft Geldmaat ernaar de beste bank- en consumentenervaring te leveren voor bankklanten.

Meer weten over?