Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Geen bezwaar tegen de spaartaks? Ook geen compensatie

Laatst bijgewerkt op: 23 mei 2022

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
Handen met eurobiljetten

Wie niet op tijd bezwaar heeft gemaakt tegen de vermogensrendementsheffing in box 3 bij de Belastingdienst, hoeft geen compensatie te krijgen. Zo oordeelt de Hoge Raad. Er komt daarmee geen verplichte compensatie voor alle spaarders.

De Hoge Raad vindt dat men de Belastingdienst niet kan dwingen om alle spaarders te compenseren. Een domper voor spaarders, die teveel belasting hebben betaald. Een opluchting voor het kabinet, dat blij is met deze financiële meevaller.

Wat was er aan de hand?

Eind vorig jaar oordeelde de Hoge Raad dat de huidige vermogensrendementsheffing in box – ook wel spaartaks genoemd – in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM). Tot dan rekende de Belastingdienst met fictieve rendementen in plaats van werkelijke rendementen. Dit hield in dat mensen met een vermogen vanaf €50.000 (zonder fiscaal partner) en €100.000 (met fiscaal partner) belasting betaalden over een vooraf vastgesteld rendement. Hierbij gold een vaste verdeling, waarbij de Belastingdienst ervan uitging dat mensen met een hoger vermogen meer beleggen dan sparen.

Maar niet iedereen met een groot vermogen belegt dit geld ook. Bovendien is de spaarrente al lange tijd erg laag. Het werkelijke rendement van spaarders verschilde dan ook aanzienlijk met de fictieve rendementen, waarmee de Belastingdienst mocht rekenen. Daardoor zijn er spaarders die te veel belasting hebben betaald. Een grote groep maakte hier bezwaar tegen, en kreeg hun gelijk. De Belastingdienst moet hen compenseren.

Niet alle spaarders worden gecompenseerd

Ongeveer 60.000 spaarders hebben bezwaar gemaakt tegen de Belastingdienst. Dit kost het kabinet bijna 3 miljard euro. De bezwaarmakers zouden hun compensatie uiterlijk 4 augustus automatisch uitbetaald moeten krijgen.

Maar niet iedereen die te veel belasting heeft betaald de afgelopen jaren, heeft ook bezwaar gemaakt. Mogelijk zijn er honderdduizenden spaarders, waarbij de fictieve rendementen van de Belastingdienst oneerlijk uitpakten. Zij willen graag hun geld terug. Helaas oordeelt de Hoge Raad anders. Spaarders die te laat of geen bezwaar hebben gemaakt, hebben geen recht op een compensatie.

Hoe nu verder?

Volgens het kabinet zou er – in het ergste geval – bijna 12 miljard euro terugbetaald moeten worden. Oneerlijk of niet, voor het kabinet is de uitspraak van de Hoge Raad dan ook een financiële meevaller. Toch wil het kabinet de spaarders die buiten de boot vallen niet in de kou laten staan. Juridisch gezien hoeft het kabinet niet iedereen te compenseren. Maar kleinere spaarders en de niet-bezwaarmakers worden niet gelijk vergeten.

Over de laatste 2 jaren – 2021 en 2022 – is sowieso al besloten dat het oude systeem niet meer geldt. Voor 2021 komt er een bredere compensatie voor iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *