Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Wat is het verschil tussen Visa en Mastercard?

Laatst bijgewerkt op: 20 februari 2024

Claartje Vogel is financieel-economisch journalist en eindredacteur. Zij heeft meer dan 10 jaar ervaring bij uiteenlopende media, van populaire vakwebsites tot landelijke nieuwszenders.

https://www.linkedin.com/in/claartje-vogel-84776a18/
Leestijd: 2 minuten

Wie een creditcard wil, vraagt deze aan via de eigen bank of een andere organisatie die creditcards aanbiedt. De klant ontvangt dan een creditcard van Mastercard of Visa. Dit zijn de meestgebruikte creditcards in Nederland. Op het eerste gezicht lijken de twee merken veel op elkaar. Toch kunnen ze op een paar vlakken van elkaar verschillen. Wat zijn deze verschillen tussen Mastercard en Visa?

Verschil tussen Mastercard en Visa Card

In essentie zijn er weinig verschillen tussen Visa Card en Mastercard. In het verleden had Visa een iets betere wereldwijde dekking, maar inmiddels worden beide kaarten bijna overal ter wereld geaccepteerd. Verder hanteren Visa en Mastercard soms andere wisselkoersen, maar die verschillen zijn marginaal.

mastercard logo

De echte verschillen tussen de creditcards worden gemaakt door de aanbieders. Visa en Mastercard zijn namelijk betaalnetwerken, geen distributeurs. Dat zijn de banken of andere organisaties die de kaart uitgeven, zoals ANWB. Deze aanbieders bepalen individueel de rentetarieven, verzekeringsvoorwaarden en voordelen van de kaarten.

Keuze maken: Visa of Mastercard?

Meestal bepaalt de bank of andere distributeur welke kaart de klant ontvangt. Bij sommige aanbieders van creditcards mogen klanten zelf kiezen welk type kaart ze willen hebben. Het verschil tussen de kaarten zit ‘m dan vaak in de voordelen, spaarprogramma’s of bestedingslimieten.

visa logo

Een voorbeeld van een bank die zo te werk gaat is Rabobank. Als een klant met een Rabo TotaalPakket een creditcard aanvraagt, ontvangt deze standaard een Rabo GoldCard van Visa. Daarmee profiteren ze van zogeheten Global Offers. Ze kunnen ook kiezen voor een GoldCard van Mastercard, waarmee ze Air Miles kunnen sparen en profiteren van Priceless Specials. Klanten met een Rabo DirectPakket, Rabo BasisPakket of Rabo StudentenPakket kunnen alleen een creditcard van Mastercard ontvangen.

Niet iedere bank biedt overigens de keuze tussen Visa en Mastercard. ABN AMRO biedt tegenwoordig alleen nog kaarten van Mastercard aan, terwijl SNS Bank en ASN Bank alleen een Visa Card aanbieden. ANWB geeft daarnaast zowel een Mastercard als Visa Cards uit, maar de basisvarianten van deze kaarten hebben dezelfde prijs en kenmerken. In dit geval maakte de keuze dus niet veel uit.

De rol van ICS

De grootste uitgever van Visa Card en Mastercard in Nederland is International Card Services (ICS). ICS behandelt creditcardaanvragen en BKR-toetsen en bepaalt bestedingslimieten. Verder verwerkt ICS de betalingen en reserveringen via creditcards. ICS geeft bovendien niet alleen zelf kaarten uit, maar doet dit ook in samenwerking met banken, retailers en belangenorganisaties. In de Benelux hebben inmiddels zo’n 3 miljoen mensen een Visa Card of Mastercard van ICS.

Naast ICS, traditionele banken en organisaties als ANWB bieden ook online banken als N26 en Revolut zelf kaarten van Mastercard en Visa aan. Meestal zijn dit geen creditcards, maar debitcards. Dit zijn kaarten waarmee alleen geld kan worden uitgegeven als er voldoende saldo opstaat, er is geen sprake van een kredietlimiet.

Meer weten over?

Freedom24