De vermogensbeheerder meldt een winst van 8% ten opzichte van het eerste half jaar van 2022. Daarmee bedraagt de nettowinst nu 51,8 miljoen euro ten opzichte van 48,2 miljoen. De afdeling ‘investment banking’ maakte daarentegen verlies, waardoor het percentage lager uit valt dan verwacht. Het financiële instituut zag wel een sterke instroom van vermogen, zo’n 3,2 miljard euro. Daarmee beheert Van Lanschot nu een vermogen van 115,2 miljard euro.
Foto: Van Lanschot Kempen
Ook Van Lanschot profiteerde van de hoge rentes van de Europese Centrale Bank, maar wel minder dan commerciële banken. Dat komt doordat de vermogensbeheerder voornamelijk investeert. De inkomsten uit rente namen met 67% toe vergeleken met vorig jaar, tot 116,2 miljoen euro. De commissies uit werk voor overnames en fusies kwamen daarentegen minder gunstig uit de verf. Deze daalden van 24,6 miljoen in het eerste halfjaar van 2022, naar 17,2 miljoen euro. Bovendien stegen de bedrijfslasten ook flink, van 216 miljoen naar 235 miljoen.
In een toelichting op de cijfers zegt bestuursvoorzitter Maarten Edixhoven tevreden te zijn over het resultaat van de vermogensbeheerder. “Tegen een volatiele economische en geopolitieke achtergrond ben ik zeer tevreden over de netto-instroom van 3,2 miljard euro.” Van Lanschot stelt een extra dividend van €2 per aandeel voor.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie