Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ING verhoogt spaarrente naar 1,5 procent 

Laatst bijgewerkt op: 4 oktober 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
ING gebouw

ING verhoogt op 15 oktober gedeeltelijk de rente voor particuliere spaarrekeningen naar 1,5 procent. Het hogere tarief zal gelden voor saldo’s tot 10.000 euro, daarboven blijft stijgt het rentetarief van 1,15% naar 1,25% tot en met saldo’s van één miljoen euro. 

Het verhogen van de spaarrente gebeurt een week na de aankondiging van concurrent ABN AMRO om de rente te verhogen. Beide renteverhogingen zullen op 15 oktober plaatsvinden en worden opgehoogd tot 1,5%. Het hogere percentage geldt bij ABN AMRO voor tegoeden tot één miljoen euro. 

Twee ECB-renteverhogingen later

De laatste keer dat de Nederlandse grootbank haar spaarrente verhoogde was medio juli, toen bedroeg de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) 3,5%. Sinds dat moment is de beleidsrente met een halve procentpunt gestegen naar 4%, en ziet de bank haar kans om spaarders daar gedeeltelijk van mee te laten profiteren. Het verhogen van de beleidsrente heeft als doel om de inflatie in Europa terug te dringen naar een acceptabel niveau. Een hogere rente vanuit de ECB moet ervoor zorgen dat het aantrekkelijker wordt voor spaarders om hun geld bij de bank te stallen, en onaantrekkelijker wordt om geld te lenen.

Kritiek

Hoewel de renteverhoging is aangekondigd, luidde er de afgelopen tijd veel kritiek op de Nederlandse banken. Zo wordt hen verweten dat ze spaarders niet genoeg laten meeprofiteren van de gestegen beleidsrente. De banken zelf kondigden de afgelopen tijd hun flink-gestegen winsten aan, sommige banken zagen hun winst zelfs verdubbelen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *