Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Rekeningen tot € 100.000 gedekt: hoe zit dat?

Laatst bijgewerkt op: 22 maart 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
Lege portemonnee in handen na faillissement bank

Binnen de Europese Unie (EU) zijn rekeningen tot € 100.000 gedekt aan de hand van het depositogarantiestelsel. Bij faillissement van een bank is dit het bedrag dat klanten gegarandeerd terugkrijgen. Wat betekent dit precies?

Door de val van zowel de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank als de Zwitserse bank Credit Suisse leiden velen verlies. Hierdoor ontstaat onzekerheid over het geld dat mensen op een rekening bij een bank hebben staan, want bij faillissement loopt men risico. In de EU wordt daarom het depositogarantiestelsel gehanteerd, waarmee klanten verzekerd zijn van dekking tot een bepaald bedrag.

Hoe werkt het depositogarantiestelsel?

Sinds eind 2010 geldt een dekkingsniveau van € 100.000 voor de gehele EU. Bij faillissement van een bank zijn klanten ervan verzekerd dat het bedrag op de rekening tot dit grensbedrag wordt terugbetaald. Het land waar de bank is gevestigd is verantwoordelijk voor de naleving hiervan. Het depositogarantiestelsel geldt niet voor beleggingsproducten, verzekeringen en virtuele valuta. Daarop loopt men dus meer risico.

Wanneer mensen een gezamenlijke rekening beheren, zijn beide rekeninghouders beschermd tot € 100.000. In totaal is deze rekening dus tot een maximum van € 200.000 gedekt. Als iemand meerdere rekening bij dezelfde bank heeft, geldt het bedrag voor al deze rekeningen samen. De garantie geldt per persoon, per bank. 

Wanneer men bij meerdere banken rekeningen aanhoudt, maakt deze klant daarentegen wel bij meerdere banken aanspraak op het depositogarantiestelsel. Er zijn echter banken die handelen onder meerdere merknamen, waardoor men in het geval van meerdere rekeningen verspreid over deze banken toch slechts één keer garantie ontvangt.

Voorheen gold voor de uitbetaling van onder meer spaartegoeden en bedragen op betaalrekeningen een periode van drie maanden, maar tegenwoordig dienen banken het geld binnen 20 dagen uit te keren. Zo heeft men het geld zo snel mogelijk tot de beschikking.

Risico boven grensbedrag en buiten EU

Wanneer een bank failliet gaat en men daar meer dan € 100.000 op een rekening had staan, wordt het geld boven dit grensbedrag niet met zekerheid terugbetaald. Dat is afhankelijk van de afwikkeling van het faillissement. Andere schuldeisers gaan bovendien voor. Daarbij wordt onder meer gedoeld op de medewerkers van de bank.

Als een klant een rekening buiten de EU aanhoudt, kan er bovendien een ander garantiestelsel worden aangehouden. Het Britse depositogarantiestelsel gaat bijvoorbeeld tot £ 85.000 oftewel € 96.000. Ook Zwitserland behoort niet tot de EU, maar houdt wel een dekking aan van nagenoeg € 100.000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *