Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Toenemende hypotheekzorgen onder jongeren

Laatst bijgewerkt op: 15 december 2022
Leestijd: 2 minuten
Afbeelding zorgen om hypotheek

Vorig jaar hadden jonge starters nog last van de krappe woningmarkt. Nu zijn de zorgen verschoven naar de hypotheek. Door de torenhoge energie- en voedselprijzen heeft men een onzeker toekomstbeeld. Uit onderzoek van Omniplan naar hypotheekadvies blijkt dat 6 op de 10 ondervraagden behoefte heeft aan realtime inzicht in hun hypotheek.

Jonge huizenbezitters kritisch

Het onderzoek onder 1118 huiseigenaren richtte zich vooral op het hypotheekadvies dat mensen kregen. Uit dit onderzoek bleek dat jonge starters die vorig jaar een huis hebben gekocht zich zorgen maken om hun hypotheek. De kans is groot dat ze het huis hebben gekocht voor de maximale prijs vanwege weinig aanbod en de grote vraag. Ze beginnen nog dus maar net of nog niet eens met aflossen van de hypotheek. Nu de energie- en voedselprijzen zijn gestegen kan het financiële plaatje er heel anders uit gaan zien. In onderstaande afbeelding is te zien dat jongeren, maar ook vrouwen tussen de 30-39 jaar zich zorgen maken over de hypotheek.

Afbeelding hypotheekzorgen

Een aantal onderwerpen zijn volgens de respondenten van het onderzoek niet goed meengenomen. Eén van deze onderwerpen is verduurzaming. Tegenwoordig worden steeds meer huizen gemaakt van duurzame materialen. Ook worden huizen beter geïsoleerd. Dit wordt allemaal doorberekend in de kosten. Ook werd er te weinig rekening gehouden met een veranderend inkomen. Mensen bij wie het inkomen kan veranderen zijn zzp’ers. Voor hen is het van belang dat er rekening wordt gehouden met een veranderend inkomen.

Toekomstige rol hypotheekadviseur

De behoefte op realtime financieel inzicht is groot. Hiermee wordt bedoeld dat hypotheekadviseurs doorlopend inzicht hebben op persoonlijke ontwikkelingen van de klanten. Zo kan het veranderen van baan of het krijgen van kinderen de financiële situatie, en dus het verloop van de hypotheekaflossing veranderen. ’De woonadviseur is in onze ogen de hypotheekadviseur van de toekomst’, aldus Omniplan.

Persoonlijke data

Om een doorlopend overzicht te hebben op de persoonlijke ontwikkelingen van de klant is er veel data nodig. Uit onderzoek blijkt dat vooral jongeren, en specifiek mannen, bereid zijn om persoonlijke data te delen met hun hypotheekadviseur.

Afbeelding bereidheid data delen

Oudere huisbezitters andere zorgen

De hypotheek is voor oudere huisbezitters een minder grote zorg. Wel hebben zij andere zorgen, zoals het pensioen en seniorenwoningen. Er is namelijk een nieuw pensioenstelsel op komst. ‘In het nieuwe pensioenstelsel staat de pensioenpremie centraal en doet het pensioenfonds niet langer een belofte over de hoogte van het pensioen’,aldus DNB. Ouderen weten door dit nieuwe stelsel niet precies wat de hoogte van hun pensioen zal zijn.

Een tweede zorg van oudere huisbezitters is het tekort aan seniorenwoningen. In plaats van te verhuizen kiezen zij er dan eerder voor om hun eigen gezinswoning te verbouwen.

Kortom, jongeren hebben veel zorgen over hun hypotheek. Terwijl ouderen zich weer zorgen maken om hun hun pensioen en een seniorenwoning. Om deze zorgen te ontnemen moeten mensen meer inzicht krijgen in hun financiële situatie. Hypotheekadviseurs krijgen daarom in de toekomst waarschijnlijk de rol van een woonadviseur.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *