De vrije besparingen van Nederlandse huishoudens bedragen in het eerste kwartaal van dit jaar 13,3 miljard euro. Dit meldt CBS op basis van nieuwe cijfers. Het totale spaarbedrag komt daarmee 620 miljoen euro hoger uit dan in dezelfde periode van vorig jaar.
Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek
Het cijfer wordt bepaald aan de hand van het bruto beschikbaar inkomen en de consumptie. Beiden zijn gestegen sinds afgelopen jaar. Het bruto beschikbaar inkomen bedraagt dit kwartaal 16 miljard meer dan vorig jaar. De stijging is vooral te wijden aan hogere lonen en meer gewerkte uren ten opzichte van een jaar eerder. De consumptieve bestedingen stegen ook met 15.3 miljard, vooral door prijsstijgingen. Zo zijn consumenten nauwelijks meer gaan consumeren op het gebied van voedings- en genotmiddelen, hieronder valt ook de supermarkt, maar waren ze er wel meer geld aan kwijt.
Een ander cijfer die het CBS berekent is de spaarquote. Hierbij wordt het cijfer (bruto beschikbaar inkomen minus de consumptie) gecorrigeerd met de pensioenvoorziening. Dit percentage is in het eerste kwartaal van 2023 14,4%. Het cijfer valt weliswaar lager uit dan vorig jaar (16,8%) maar is nog altijd flink hoger dan vóór corona. Het gemiddelde percentage tussen 2015 en 2019 bedroeg 10,8%. In 2021 werd een piek bereikt van maar liefst 23%.
Met de toenemende rentepercentages wordt het voor spaarders steeds aantrekkelijker om hun geld bij een bank onder te brengen, bijvoorbeeld in de vorm van een spaardeposito. De hoogste rente bij een depositorekening is momenteel te vinden bij het Letse Rietumu en het Italiaanse Banca Progetto, daar bedraagt het 4,20%. Nederlandse banken blijven voorzichtig met hun spaarrentes. Zo bedraagt de rente van een depositorekening bij ING nu 2,20% en bij de Rabobank 2,75%. Openbank probeert ook nieuwe klanten te werven met een tijdelijke 3% depositorente. De rente op vrij-opneembare spaarrekeningen bij de Nederlandse banken stijgen ook lichtjes, zo kondigden Rabobank en ABN-Amro onlangs aan dat ze hun percentage verhogen van 1% naar 1,25%.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie