De Zwitserse bank UBS schikt vandaag in een rechtszaak in de Verenigde Staten die al zo’n 15 jaar loopt. De rechtszaak richt zich op de verkoop van risicovolle effecten met hypotheken als onderpand, die mede ten grondslag lagen aan de kredietcrisis uit 2008. De bank moet zo’n 1,3 miljard euro betalen aan het Amerikaanse hof van justitie.
De aanklacht van Amerikaanse autoriteiten luidde dat UBS ‘bewust onjuiste en misleidende verklaringen heeft afgelegd aan kopers’. Daarnaast wordt het de bank verweten dat ze fraude hebben gepleegd ten aanzien van beleggers bij de verkoop van 40 zogeheten ‘residential mortage-backed securities’ (RMBS) in 2006 en 2007 die goed waren voor zo’n 41 miljard dollar. RMBS’s worden in Nederland ook wel hypotheekobligaties genoemd, dat zijn pakketten met daarin vaak honderden hypotheken. Deze worden door banken aan beleggers verkocht, met dat geld worden weer nieuwe hypotheken verstrekt.
De schikking maakt een eind aan de vele rechtszaken die het Amerikaanse gerecht aanspande tegen de vele banken die een rol speelden in het RMBS-fiasco. Dat meldt het Amerikaanse gerechtshof in een persbericht. Er zijn in totaal procedures aangespannen tegen 20 banken en financiële instellingen die erbij betrokken waren, die in totaal zo’n 33 miljard euro aan schikkingen hebben betaald.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie