Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Zwitserse UBS schikt in langlopende zaak uit bankencrisis

Laatst bijgewerkt op: 15 augustus 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
UBS bank

De Zwitserse bank UBS schikt vandaag in een rechtszaak in de Verenigde Staten die al zo’n 15 jaar loopt. De rechtszaak richt zich op de verkoop van risicovolle effecten met hypotheken als onderpand, die mede ten grondslag lagen aan de kredietcrisis uit 2008. De bank moet zo’n 1,3 miljard euro betalen aan het Amerikaanse hof van justitie. 

Hypotheekobligaties van 15 jaar geleden

De aanklacht van Amerikaanse autoriteiten luidde dat UBS ‘bewust onjuiste en misleidende verklaringen heeft afgelegd aan kopers’. Daarnaast wordt het de bank verweten dat ze fraude hebben gepleegd ten aanzien van beleggers bij de verkoop van 40 zogeheten ‘residential mortage-backed securities’ (RMBS) in 2006 en 2007 die goed waren voor zo’n 41 miljard dollar. RMBS’s worden in Nederland ook wel hypotheekobligaties genoemd, dat zijn pakketten met daarin vaak honderden hypotheken. Deze worden door banken aan beleggers verkocht, met dat geld worden weer nieuwe hypotheken verstrekt. 

Totaal 33 miljard euro aan schikkingen

De schikking maakt een eind aan de vele rechtszaken die het Amerikaanse gerecht aanspande tegen de vele banken die een rol speelden in het RMBS-fiasco. Dat meldt het Amerikaanse gerechtshof in een persbericht. Er zijn in totaal procedures aangespannen tegen 20 banken en financiële instellingen die erbij betrokken waren, die in totaal zo’n 33 miljard euro aan schikkingen hebben betaald. 

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *