De val van banken Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank en Credit Suisse zorgde voor onrust onder beleggers. Beurskoersen daalden sterk, maar lijken er sinds de maatregelen weer bovenop te komen. Zijn de beleggers weer gerustgesteld?
De beurskoersen van Nederlandse banken openden vandaag weer in de plus. ABN AMRO begon met 14,6% en ING met 10,8% Ook Aegon staat er weer beter voor. Deze bank startte de dag met 4,1%. Na twee weken van onrust op de wereldwijde financiële markt lijken beleggers het vertrouwen weer terug te hebben.
SVB werd op vrijdag 10 maart failliet verklaard door de Amerikaanse autoriteiten van de staat Californië. Beleggers reageerden hierop door hun aandelen van banken te verkopen. Niet alleen Amerikaanse banken werden hierdoor getroffen, maar ook Nederlandse banken voelden de gevolgen. Op 13 maart opende de AEX met dalende koersen. ING verloor 7,0%, ABN AMRO bijna 7,0% en Aegon 5,0%.
Op woensdag 15 maart was het weer mis. Slechts vijf dagen na de eerste klapper bekende de Zwitserse banken Credit Suisse te kampen met ernstige tekortkomingen in de boekhouding, na maanden aan schandelen en mismanagement.
De neergang van Credit Suisse zorgde voor een daling van ruim 23% voor deze bank. Ook de Nederlandse beurs stond er wederom slecht voor. ING stond 8,5% in de min, ABN AMRO 7,5% in de min en Aegon 7,0% in de min.
Tijdens een gezamenlijke persconferentie van de Zwitserse president Alain Berset en de centrale bank van het land werd op zondagavond 19 maart de overname van Credit Suisse door concurrent UBS met steun van de overheid aangekondigd. Door deze overname moeten ‘niet te overziene gevolgen’ voor Zwitserland en de financiële markt worden voorkomen.
Aan het hoofd van de bank UBS staat voormalig ING-topman Ralph Hamers. Hoewel hij nog geen details kan geven, verklaart hij wel dat alle risico’s ten gevolge van de overname kunnen worden opgevangen. Desondanks de deal en dit statement leken beleggers nog net zo onzeker over de financiële markt als daarvoor.
Op maandag 20 maart opende de beurs wederom in het rood. ABN AMRO stond 6% in de min en ING opende zelfs met bijna 9% in de min. Later op de dag herstelden de koersen redelijk en leek de onrust te zijn gesust.
Om de financiële markt er weer bovenop te helpen, zijn er extra leenmomenten voor centrale banken aangekondigd die tot en met ten minste april doorlopen. De Europese Centrale Bank, en enkele centrale banken van andere landen kunnen nu niet wekelijks, maar dagelijks dollars lenen van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Daarmee wordt de liquiditeit van banken vergroot.
Het totaal aan maatregelen moet voor zekerheid bij beleggers en klanten zorgen. Vandaag lijkt dit het gewenste effect te hebben. ING opende met 10,8%, ABN AMRO met 14,6% en Aegon met 4,1%. Hoewel beleggers op hun hoede blijven, lijkt de rust op de financiële markt weer terug te keren als de maatregelen aanslaan.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie