Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Wordt een negatieve spaarrente toch verboden?

Laatst bijgewerkt op: 28 juni 2021

Al 25 jaar is Juul Dijkhuis actief in de financiële dienstverlening. In eerste instantie in de advisering, maar nu zet hij zijn kennis om in woorden. Er wordt vaak ingewikkeld gedaan over geldzaken, maar met een goede uitleg is het echt niet zo lastig. Juul schrijft regelmatig interessante blogs voor de vergelijkingssite Bank.nl.

https://www.linkedin.com/in/juul-dijkhuis-efa-45668354/
Leestijd: 2 minuten
vrouw met pas in handen

Steevast geven politici aan dat ze een negatieve spaarrente niet gaan verbieden, maar de VVD lijkt overstag te zijn. Een negatieve spaarrente voor spaargeld tot €100.000 is volgens de politieke partij onwenselijk.

Spaargeld thuis bewaren is geen optie. Spaarders verwachten al geen rendement meer op het spaargeld. Toch is het moeten betalen om te sparen een stap te ver voor veel spaarders. In plaats van sparen kiezen voor alternatieven is vaak geen optie. Geld beleggen dat mogelijk volgende week gebruikt moet worden voor het kopen van een andere auto is geen verstandige keuze. Alternatieven geven over het algemeen een groter risico op een negatief rendement.

Waarom wil de VVD geen negatieve spaarrente over saldo’s tot €100.000?

Laten betalen om te sparen stimuleert volgens Tweede Kamerlid Eelco Heinen het stappen in risicovolle beleggingen. Of de kleine spaarders kiezen ervoor om geld thuis te bewaren, waardoor het risico van diefstal en brand dreigt. Ook de Nederlandsche Bank geeft aan dat een spaarrente onder nul zorgt voor onwenselijke situaties. Banken verliezen nu geld op spaargeld van de klanten, maar het is ook niet in het belang van banken als spaarders massaal hun spaargeld opnemen. 

Nederlanders moeten vertrouwen houden in banken

Er komt een moment dat banken het spaargeld van de consumenten weer nodig hebben voor het kunnen bankieren. Zodra banken weer flink moeten betalen voor het lenen van geld bij de ECB, zitten ze weer te smachten om spaargeld. Het is dus ook in het belang van de banken zelf om de consument tevreden te houden.

Banken willen geen klanten verliezen

Bij het doorvoeren van een negatieve spaarrente voor spaarders tot €100.000 moet één bank de eerste zijn. Ter voorkoming van een negatieve reputatie willen banken het liefst niet de eerste zijn die geld in rekening brengt voor het sparen. Bij het berekenen van een negatieve rente aan spaarders met een spaarsaldo vanaf €100.000 of €250.000, valt de schade nog te overzien wat de reputatie betreft. Met het belasten van Nederlanders met een spaarvormogen tot €100.000, trappen banken tegen het zere been van het grote publiek.

Is kiezen voor een buitenlandse bank de oplossing?

Grote Nederlandse banken als ING, Rabobank en ABN Amro hoeven niet te stunten met hun tarieven om klanten te werven. Het zijn de banken waar de meeste Nederlanders bij bankieren en meestal ook wel bij blijven. Daar hebben de grote banken baat bij, want de banken waar consumenten een bankrekening hebben zijn vaak ook de meest logische keuze voor het afsluiten van een lening of een hypotheek.

Overstappen naar een buitenlandse bank kan verstandig zijn, maar ook deze banken bieden op dit moment zeer weinig spaarrente. Voor de veel lagere tarieven voor de betaalrekening loont het overstappen juist wel. De buitenlandse bank N26 biedt zelfs een gratis betaalrekening aan. Hetzelfde geldt voor Openbank en Revolut.

Zodra een bank een negatieve spaarrente gaat rekenen, zal dat voor veel spaarders het moment zijn om over te stappen naar een andere bank. Het voelt namelijk niet goed om geld uit te lenen aan een bank en daarvoor te moeten betalen.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *