Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Wie spaart het meest in Europa?

Laatst bijgewerkt op: 11 mei 2022

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 3 minuten
Man met beker

Nederlanders zijn kampioen sparen van Europa. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse bank Raisin. In geen enkel land in Europa werd per persoon meer gespaard. Gemiddeld spaarden we zo’n €1.734 per persoon in het eerste halfjaar van 2021. Dat was bijna 4 keer zoveel als de Italianen, die €453 op hun spaarrekening bijschreven.

In de periode juli 2020 tot juni 2021 zetten Nederlanders zo’n €38 miljard op hun bankrekening.  De Duitsers zetten €160 miljard opzij en de Britten €170 miljard. Per persoon spaarden Nederlanders het meest. Op de tweede plek komen de Britten met een gemiddelde van €1.424. Gevolgd door de Fransen met €1.003 en de Duitsers met €883.

Spaartempo in Europa

Tijdens de coronacrisis werd er nog nooit zoveel gespaard. Zo werd al eerder gemeld. In het begin van de coronacrisis lag het spaartempo onverminderd hoog. Door de sluiting van de horeca, vakanties die niet doorgingen en het afblazen van evenementen hadden veel huishoudens geld “over”. Waarvan het grootste deel werd opgepot. Gemiddeld heeft een inwoner van de eurozone nu €796 meer op de spaarrekening staan dan in december 2020.

Maar ook nu blijven Nederlanders hard doorsparen. We spreken zelfs van een recordstijging. Nog nooit werd er in een periode zoveel gespaard in Nederland. Terwijl het spaartempo in de gehele eurozone iets aan het afnemen is. Volgens de topman van Raisin is het spaargedrag van de gemiddelde Europeaan terug op het niveau van voor de crisis.

Zoveel spaart Nederland gemiddeld

Sinds het begin van de pandemie hebben Nederlanders €22 miljard meer gespaard dan normaal. Dat meldde RTL nieuws in november. Maar niet iedereen doet hieraan mee. Uit onderzoek van Bank.nl bleek al dat er een grote verdeeldheid is in de Nederlandse spaarpot. En ook nu staat meer dan 70% van die extra gespaarden miljarden op de bankrekening van de rijkere huishoudens.

Gemiddeld zou een Nederlands huishouden tijdens de coronacrisis €6.500 op de spaarrekening hebben bijgeschreven. Volgens de meest recente cijfers van het CBS heeft een Nederland gezin een gemiddeld spaartegoed van €49.800.

Maar de rijkere huishoudens trekken dit gemiddelde behoorlijk omhoog. Veel mensen zijn niet in staat om een financiële tegenvaller op te vangen. Laat staat een recordbedrag te sparen.

Het mediaan spaargeld ligt dan ook een stuk lager: €13.900. Dit houdt in dat de ene helft van de bevolking meer heeft en de andere minder.

Altijd blijven sparen

Het hebben van spaargeld is belangrijk. Het Nibud adviseert iedereen daarom om elke maand minimaal 10% van het inkomen opzij te zetten. Hiermee kunnen financiële klappen opgevangen worden. Bijvoorbeeld in tijden van crisis als de inkomsten sterk heen en weer schommelen.

Maar dankzij een financiële buffer steken mensen zich ook minder snel in de schulden. Een hoge rekening, een kapotte wasmachine of een reparatie aan de auto kan direct betaald worden. Zonder daar een lening voor af te moeten sluiten. Benieuwd wat een goede buffer is? Dat is eenvoudig te berekenen met de Nibud Buffer Berekenaar.

Daarnaast is het verstandig om elke week de inkomsten en uitgaven te checken. Inzicht in de financiën verkleint de kans op financiële problemen.

Een spaarrekening vergelijken

Sparen kan op verschillende manieren. De meest gebruikte spaarvorm is de internetspaarrekening. Dit is een gewone spaarrekening, waarbij het geld altijd vrij opneembaar is. Een andere vorm van sparen is de spaardeposito. Op een spaardeposito staat het spaargeld een langere tijd vast. Een spaardeposito wordt vaak gebruikt voor het sparen met een specifiek doel. Bijvoorbeeld de studie van een kind. Sparen voor een aanvulling op het pensioen gebeurt meestal op een bankspaarrekening.

Banken bieden diverse spaarproducten aan. Met elk eigen voorwaarden en regels. Een spaarrekening vergelijken helpt bij het maken van de keuze. Een overzicht van de mogelijkheden om te sparen staat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *