Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Wat is het verschil tussen Visa en Mastercard?

Laatst bijgewerkt op: 1 juni 2022

Claartje Vogel is financieel-economisch journalist en eindredacteur. Zij heeft meer dan 10 jaar ervaring bij uiteenlopende media, van populaire vakwebsites tot landelijke nieuwszenders.

https://www.linkedin.com/in/claartje-vogel-84776a18/
Leestijd: 2 minuten
visa mastercard creditcards

In Nederland zijn Mastercard en Visa Card de meestgebruikte creditcards. Wat zijn de verschillen tussen de twee soorten?

Wie een creditcard wil, regelt dat meestal via zijn eigen bank of via een andere organisatie die creditcards aanbiedt, zoals de ANWB. Of een aanvrager een Visa of Mastercard krijgt, is afhankelijk van de aanbieder en het betaalpakket.

In Nederland bestaan drie soorten creditcards: Visa Card, MasterCard en American Express (AmEx). AmEx wordt weinig gebruikt en veel Nederlandse webshops accepteren deze creditcard niet. Daarom gaat dit artikel alleen over de twee meestgebruikte types.

Wat is het verschil tussen Visa Card en MasterCard?

In essentie zijn er weinig verschillen tussen Visa en MasterCard. In het verleden had Visa Card een iets betere wereldwijde dekking, inmiddels worden beide kaarten bijna overal ter wereld geaccepteerd. Verder hebben Visa en MasterCard soms andere wisselkoersen, maar die verschillen zijn marginaal.

De echte verschillen tussen creditcards worden gemaakt door de aanbieders. Visa en MasterCard zijn namelijk betaalnetwerken, geen distributeurs. Dat zijn de banken of andere organisaties die de kaart uitgeven, bijvoorbeeld ANWB. Deze aanbieders bepalen individueel de rentetarieven, verzekeringsvoorwaarden en voordelen van de kaarten.

Kiezen tussen kaarttypes

Bij sommige aanbieders mogen klanten kiezen welk type kaart ze willen, bijvoorbeeld bij Rabobank. Het verschil tussen de kaart zit ‘m dan vaak in voordelen, spaarprogramma’s of bestedingslimieten. Wie bij Rabobank bijvoorbeeld een MasterCard kiest, spaart Air Miles. Met een Rabo Visa Card is Air Miles sparen niet mogelijk, deze kaart heeft een ander spaarprogramma met kortingen. Ook ANWB biedt keuze tussen Visa Card en MasterCard.

Een kaart kiezen kan niet overal. ABN Amro biedt bijvoorbeeld alleen MasterCard aan, SNS en ASN Bank bieden enkel Visa.

De rol van ICS

International Card Services (ICS) is de grootste uitgever in Nederland van Visa Card en MasterCard. Dat betekent dat ICS creditcardaanvragen en BKR-toetsen behandelt en bestedingslimieten bepaalt. Verder verwerkt ICS de betalingen en reserveringen via creditcards.

ICS geeft eigen kaarten uit en creditcards in samenwerking met banken, retailers en belangenorganisaties. In de Benelux zijn er inmiddels zo’n 3 miljoen mensen met kaart van ICS. Vroeger waren er veel kleine bedrijven die prepaid creditcards aanboden, maar zij zijn bijna allemaal verdwenen.

Internetbanken zoals N26 en Revolut geven ook zelf Mastercards en Visa Cards uit. Meestal zijn dat geen creditcards, maar debitcards. Bij de debitcard is het niet mogelijk is om rood te staan om meer geld uit te geven dan het saldo dat op de kaart staat.

Creditcard in Nederland

Pinpassen of debitcards zijn in Nederland nog steeds veel populairder dan creditcards. Terwijl 92% van de winkeliers een pinpas accepteert, accepteert slechts 44% een creditcard. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (2020). Bij de meeste Albert Heijn-supermarkten is het bijvoorbeeld niet mogelijk om met een creditcard boodschappen af te rekenen. Het maakt daarbij niet uit of het om een Visa of Mastercard gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *