De Volksbank, het moederbedrijf van ASN Bank, SNS en RegioBank ontvangt een boete omdat ze niet genoeg doet tegen witwassen en het financieren van terrorisme. Volgens toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB) overtreedt Volksbank de wet door klanten gebrekkig te controleren.
Het presenteren van de jaarcijfers ging bij de meeste Nederlandse banken de afgelopen tijd vooral om de verdubbelde winsten. Het meest recente verslag van het concern laat naast haar nettowinst van 248 miljoen euro ten opzichte van 95 in het vorige half jaar, zien dat ze op de vingers is getikt door de toezichthouder. DNB verwacht dat de bank haar witwascontroles uiterlijk per 1 april 2024 verbetert, de boete is vooralsnog door de toezichthouder aangekondigd.
De wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme moet voorkomen dat criminelen via hun rekeningen geld witwassen dat ze met misdaad hebben verdiend. De wet verplicht banken dat ze scherp in de gaten houden of er sprake is van illegale geldstromen, waardoor het risico op witwassen en terrorismefinanciering beperkt blijft. Verdachte transacties die worden opgemerkt moeten gemeld worden aan de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU).
Hoe hoog de boete wordt is niet bekend. In het rapport reageert Martijn Gribnau, de bestuursvoorzitter van de Volksbank, op de vastgestelde overtreding. “We betreuren het dat we niet in staat zijn geweest om met betrekking tot klantintegriteit geheel aan onze onze verantwoordelijkheid als poortwachter te voldoen en dat we op dit moment in overtreding zijn. ”We stellen alles in het werk om de tekortkomingen binnen de door DNB opgelegde termijn te herstellen.”
Het moederbedrijf van ASN Bank, SNS en RegioBank is niet de eerste binnen het Nederlandse bankenlandschap die een boete ontvangt. Eerder kregen ING en ABN AMRO al een boete voor het overtreden van de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. ING schikte in 2018 met het Openbaar Ministerie (OM) en kreeg een boete van 775 miljoen euro opgelegd, ABN AMRO betaalde in 2021 480 miljoen euro. De Rabobank is momenteel nog doelwit van een onderzoek door het OM.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie