Welk klimaatbeleid levert het minste schade op voor banken? De Europese Centrale Bank doet onderzoek en vraagt 2000 banken hun risico’s te rapporteren.
Banken moeten in kaart brengen welke risico’s zij lopen door klimaatverandering en toekomstig klimaatbeleid. De Europese Centrale Bank (ECB) wil dat financiële instellingen hun balans voor de komende 30 jaar voorspellen op basis van diverse scenario’s, schrijft persbureau Bloomberg op basis van een publicatie van de ECB.
Banken moeten onder andere becijferen welke financiële risico’s zij lopen bij een transitie naar een duurzame economie. Ook moeten ze laten zien wat ze doen om niet om te vallen in diverse situaties.
Zijn ze voorbereid op faillissementen van vervuilende bedrijven? Ook moeten ze laten zien wat er gebeurt als overheden juist weinig maatregelen nemen tegen klimaatverandering. In hoeverre kan een bank financieel gezond blijven als de kosten oplopen door natuurrampen?
Deze berekeningen zijn onderdeel van een grote klimaatstresstest van de ECB. Daaruit moet blijken welk klimaatbeleid het minste schade oplevert voor de financiële wereld. Om daarachter te komen, analyseert de ECB 4 miljoen bedrijven en 2000 banken wereldwijd. De stresstest loopt van maart tot juli 2022.
Behalve een voorspelling voor de komende 30 jaar, moeten banken ook de gevolgen becijferen van een paar specifieke scenario’s. Bijvoorbeeld een snelle toename van de prijs van koolstofemissie. Als die prijs binnen 3 jaar met $100 per ton stijgt, wat zou dat dan betekenen?
De kans dat de prijs van koolstofemissie echt zo hard stijgt is klein, geeft de ECB toe. Maar zo’n situatie toont wel aan hoe goed of slecht banken bestand zijn tegen een chaotische overgang. Zo’n snelle prijsverhoging zou namelijk forse impact hebben op de economie, schrijft de centrale bank.
De ECB onderzoekt drie scenario’s: snel en effectief klimaatbeleid waarmee de opwarming van de aarde stopt, een scenario zonder nieuwe klimaatmaatregelen en een scenario met eerst uitstel en dan plotseling streng klimaatbeleid.
Tot nu toe hadden financiële instellingen te weinig aandacht voor de risico’s van klimaatbeleid, zei ECB-vicepresident Luis De Guindos eerder dit jaar.
Uit de eerste resultaten van de stresstest blijkt dat een vroege aanpak van klimaatverandering loont. De Guindos zei dat de kosten van “groene aanpassingen op korte termijn” aanzienlijk lager zijn dan de kosten van natuurrampen op lange termijn.
Claartje Vogel is financieel-economisch journalist en eindredacteur. Zij heeft meer dan 10 jaar ervaring bij uiteenlopende media, van populaire vakwebsites tot landelijke nieuwszenders.
Geef een reactie