De Zwitserse bank UBS heeft de overname van de omgevallen bank Credit Suisse afgerond. Door deze overname vormt UBS één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. Ook is hiermee een einde gekomen aan het 167-jarige onafhankelijke bestaan van Credit Suisse.
Door een witwasonderzoek, verlieslatende investeringen en kwesties in de bestuurskamer ontstond onrust onder beleggers van Credit Suisse. Midden maart kwamen daar ‘ernstige tekortkomingen’ in de boekhouding bij. Om ‘niet te overziene gevolgen’ voor het land en de financiële markt te voorkomen, nam concurrent UBS de noodlijdende bank in maart over voor ruim 3 miljard euro.
De afgelopen maanden werkte UBS aan de overname van de kleinere Credit Suisse. Dit begon met een verandering in het bestuur. Voormalig ING-topman Ralph Hamers was ten tijde van de overname bestuursvoorzitter van UBS. Na deze overname stapte Hamers op en droeg hij de leiding over aan Sergio Ermotti, die van november 2011 tot oktober 2020 al eerder topman van UBS was.
Minder dan drie maanden na de besprekingen tussen UBS en het Zwitserse Federale Ministerie van Financiën, de Zwitserse toezichthouder op de financiële markt (FINMA) en de Zwitserse Nationale Bank is Credit Suisse nu formeel overgenomen. ‘De transactie markeert een opwindend en uitdagend nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis’, schrijft UBS op haar website.
Ermotti voegt daaraan toe: ‘Credit Suisse en UBS verenigen zich terwijl we aan het volgende hoofdstuk van onze gezamenlijke reis beginnen. Samen creëren we een bank waar onze klanten, medewerkers, investeerders en Zwitserland trots op kunnen zijn.’
Op vrijdag zijn UBS en de Zwitserse overheid tot een akkoord gekomen over de dekking van de verliezen die de Zwitserse grootbank zou kunnen lijden als gevolg van de overname. Het gaat om een verliesdekking van maximaal 9 miljard Zwitserse frank. Daarmee is de laatste noodzakelijke stap gezet voor de samenvoeging van UBS en Credit Suisse.
De overname zal leiden tot moeilijke besluiten. Afgelopen vrijdag sprak UBS-topman Ermotti over een roerige tijd de komende maanden. De bank gaat waarschijnlijk duizenden banen schrappen en activiteiten afstoten om de overname definitief vorm te geven.
Op de website gaat UBS kort in op de transitie: ‘Omdat we snel stappen maken om Credit Suisse te integreren, richten we ons op het creëren van een soepele en transparante overgang voor alle betrokkenen.’ De bank geeft aan haar klanten op de hoogte te zullen houden van de integratie en wat die betekent voor hen.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie