Met een nettowinst van 35,2 miljoen kan ook Triodos spreken van bijna verdubbelde halfjaarcijfers. In de afgelopen maand presenteerden Rabobank, ING, ABN AMRO en de Volksbank al hun aanzienlijke winsten. Ook het relatief kleine Triodos laat hiermee zien dat het profiteert van de vele renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB).
Waar de rente vanuit de ECB meermaals verhoogd is en momenteel 3,75% bedraagt, tekent de winst onder banken zich af. Vorig jaar bedroeg de winst van Triodos nog 18,8 miljoen euro, dit jaar komt daar zo’n 16,4 miljoen euro bij. De banken ontvangen dit hoge percentage over het geld dat klanten bij hen stallen, maar laten spaarders nog maar beperkt meeprofiteren van de rentestijgingen. Op dit moment ontvangen ze 1,25% rente over hun spaargeld bij Triodos, 2,50% minder dan de bank er zelf over ontvangt.
De renteverhogingen van de ECB moeten ervoor zorgen dat de inflatie krimpt; lenen wordt door de hoge rente duurder, sparen wordt gunstiger. Althans, dat is het idee erachter. In werkelijkheid lopen de Nederlandse banken veelal voor op de gestegen hypotheekrentes, maar volgen ze de centrale bank maar magertjes in het gunstiger maken van sparen. Voor een hypotheek die onder de Nationale Hypotheek Garantie valt (NHG), met een looptijd van 20 jaar, rekent de bank nu tussen de 4,25 en 4,55 procent rente.
De winsten van banken zijn in Italië al aanleiding geworden voor het instellen van een overwinstbelasting. Daar steeg de winst van Intesa Sanpaola met 80% naar 4,2 miljard euro, Italiaanse concurrenten zagen de winst in een soortgelijke orde van grootte toenemen. De opbrengsten van de overwinstbelasting, die door de regering van Giorgia Meloni werd ingesteld, moeten de hogere kosten voor gezinnen en bedrijven om geld te lenen compenseren.
Ook in Nederland zijn er verschillende geluiden te horen die voor een eventuele inperking van de hoge winsten pleiten. Zo noemde Barbara Oosters, projectleider Eerlijke Bankwijzer bij ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib, de winsten het “zoveelste voorbeeld waarbij burgers de rekening betalen terwijl de grote bedrijven winst maken”. Hiermee refereert ze tegelijk aan de zogenoemde ‘graaiflatie’ waar supermarkten van beticht worden.
Wie het heft in eigen handen wil nemen, en liever niet wacht op een bank die over het hart strijkt voor een hogere rente, kan natuurlijk zijn spaargeld bij een andere bank onderbrengen. Dat kan bij Nederlandse bedrijven, zoals Bunq die momenteel een rente van 2,46% biedt, maar ook bij buitenlandse banken. Voor spaarrekeningen zonder voorwaarden, waarbij dus niet bijvoorbeeld maandelijks bijgestort hoeft te worden voor het behouden van een rentepercentage, kunnen spaarders voor het hoogste tarief terecht bij Bigbank. Zij bieden nu 2,70% rente. Wie meer rente zoekt en het geld een tijdje kan missen, kan op zoek gaan naar een depositorekening. Daarbij zet je spaargeld voor bijvoorbeeld een jaar vast, doorgaans tegen een hoger rentetarief. Het Italiaanse Banca Progetto biedt momenteel bijvoorbeeld rente tussen de 3,80% en 4,30%, afhankelijk van hoeveel jaar het spaargeld wordt vastgezet.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie