Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Sparen zonder betaalrekening verleden tijd?

Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2022

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
Handen met een spaarvarken

Vanaf 1 juli 2022 gaan SNS en RegioBank kosten rekenen aan hun klanten die alleen een spaarrekening hebben. Een spaarrekening bij SNS of RegioBank kost vanaf dan minstens €2,55 per maand. Dat komt neer op €30,60 per jaar.

Klanten bij SNS en Regiobank, die nu alleen nog een spaarrekening hebben, moeten namelijk een betaalrekening openen. Wie dat niet wil, kan alleen de spaarrekening aanhouden door ten minste €2,55 te betalen. Dat is de prijs van het goedkoopste betaalpakket. De goedkoopste betaalrekening bij SNS kost €2,55 per maand. Klanten bij Regiobank betalen iets meer. Daar is de goedkoopste betaalrekening €2,75 per maand.

Diensten van banken steeds duurder

Banken rekenen gemiddeld zo’n 40% meer kosten voor hun diensten dan 5 jaar geleden, concludeerde de Consumentenbond eerder dit jaar. Daar komt nu bij dat gratis sparen zonder betaalrekening binnenkort bij vrijwel alle Nederlandse banken onmogelijk wordt. Zo gaat, naast SNS en RegioBank, ook ABN AMRO vanaf 1 juli 2022 spaarders verplichten om de kosten van een betaalrekening te betalen. Ook als zij zo’n bankrekening helemaal niet willen.

ABN AMRO, SNS en RegioBank zijn niet de enige banken waar spaarders niet meer gratis kunnen sparen. Bij ING en Rabobank was het al langer niet meer mogelijk om alleen een gratis spaarrekening te hebben. De goedkoopste bankrekening bij ING is het OranjePakket met korting. Dit pakket kost €1,90 per maand. Rabobank klanten betalen voor het goedkoopste betaalpakket €2,25 per maand.

Klanten die al een betaalrekening hebben, hoeven geen extra kosten voor de spaarrekening te betalen. In dat geval blijft voor hen de spaarrekening “gratis”.

Waarom niet meer gratis sparen?

Woordvoerder van de Volksbank – waar SNS en RegioBank onder vallen – zegt dat de nieuwe eis klanten juist helpt. Door hen een betaalrekening te verplichten, worden de bancaire diensten gebundeld. En hierdoor zou de bank beter in staat zijn om haar klanten te assisteren bij het organiseren van de dagelijkse bankzaken. Ook ABN AMRO geeft deze reden op. De veranderingen zorgen ervoor dat de bank haar klanten nog beter kan helpen.

Meer spaarrekeningen, meer kosten

Door de lage rente is sparen een stuk minder aantrekkelijk geworden. Daarbij kwam de negatieve rente. Vanaf een bepaald saldo betalen klanten hun bank om te mogen sparen. Om deze negatieve rente te ontlopen, werd het voor consumenten steeds populairder om spaarrekeningen te openen bij verschillende banken. Een spaarrekening openen bij een andere bank kan nog wel. Maar in de meeste gevallen gaat dat gepaard met extra kosten. En deze kosten halen spaarders er bij lange na niet uit. De rente op spaarrekeningen is nog steeds historisch laag. Zo’n lage rente van nagenoeg 0% dekt niet eens de kosten van één maand.

Gelukkig voor grote spaarders lijkt er een eind te komen aan de negatieve rente. Onlangs – in navolging op de aankondiging van de ECB – verhoogden de eerste banken al hun rentetarieven.

Gratis sparen, kan dat nog?

Spaarders bij de grote Nederlandse banken worden in feite voor het blok gezet. Zonder betaalrekening of extra kosten te betalen, kunnen zij niet meer sparen bij hun huisbank. Er zijn alternatieven. Een spaarrekening openen zonder betaalrekening is mogelijk. Wel is er altijd een tegenrekening nodig. Dit is een betaalrekening, die wordt gekoppeld aan de spaarrekening. Vanaf deze tegenrekening kan er geld opgenomen en bij gestort worden. Sommige banken, zoals de grootbanken in Nederland, hebben als eis dat deze tegenrekening van dezelfde bank moet zijn. Er zijn banken die deze verplichting niet hebben. Een spaarrekening vergelijken geeft inzicht in alle opties.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *