Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Spaarrentes steeds hoger: overstappen of extra spaarrekening openen?

Laatst bijgewerkt op: 9 mei 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
Persoon maakt berekening voor geld sparen

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt al maanden de belangrijkste rentetarieven. Banken volgen deze trend op de voet en verhogen de spaarrentes voor particulieren. Hiervan kan worden geprofiteerd. Is het verstandig om nu een nieuwe spaarrekening te openen?

Om de inflatie in Europa tegen te gaan, verhoogt de ECB de belangrijkste rentetarieven. Zo is de depositorente op 22 maart met 0.5 procentpunt verhoogd naar 3,0%. Banken spelen in op deze snel ontwikkelende spaarmarkt, waardoor het voor particulieren steeds aantrekkelijker wordt om nieuwe spaarrekeningen te openen en meer spaartegoed op te bouwen.

Hoogste rentes bij online banken

Online banken hanteren op dit moment de hoogste spaarrentes. Zo heeft de Spaanse bank Openbank afgelopen week de rente op spaarrekeningen voor de eerste zes maanden verhoogd van 2,0% naar 2,5%. Deze rente wordt maandelijks uitbetaald. Na zes maanden verandert deze Welkom Spaarrekening in een Open Spaarrekening met 1,5% spaarrente.

De hoogste spaarrente wordt nu gegeven door het Duitse Scalable Capital. De rente bij deze bank is 2,3%. Ook Bunq heeft de spaarrente verhoogd. Met 2,01% hanteert deze bank één van de hoogste rentes van het moment. Trade Republic, ook uit Duitsland, volgt met 2,0%. Geld zetten op een spaarrekening bij één van deze banken levert particulieren nu het meest op.

In onderstaande tabel staan de actuele spaarrentes bij banken op 4 april 2023.

Spaarrente
Scalable Capital2,3%
Bunq2,01%
Trade Republic2,0%
Renault Bank1,75%
Bigbank1,75%
Inbank (via Raisin)1,7%
Nordax Bank (via Raisin)1,6%
Klarna (via Raisin)1,55%
Openbank1,5%
Rabobank0,5%
ING0,5%
ABN AMRO0,5%
SNS0,5%
RegioBank0,5%
ASN0,4%
Spaarrentes op 04 april 2023

Sparen bij traditionele en online banken

Niet alleen online banken, maar ook traditionele banken verhogen de rente. Zo hebben Rabobank, ING en ABN AMRO allen de rente van 0,25% naar 0,5% verhoogd, zoals blijkt uit bovenstaande tabel. Bij deze banken wordt echter minder snel ingespeeld op de ontwikkelingen van de ECB dan bij internetbanken. Zij lijken door hogere bedrijfskosten niet op te kunnen tegen de renteverhogingen van de online banken, die in verhouding relatief lage bedrijfskosten hebben.

Sparen bij online banken levert daardoor meer op dan bij traditionele banken, maar veel Nederlanders zitten bij een traditionele bank. Om als particulier dan toch van de hoge rente te kunnen profiteren, is het mogelijk om een extra spaarrekening te openen bij een andere bank. In dit geval levert een spaarrekening bij een online bank dan het meest op.

Beschermd door depositogarantiestelsel

In de Europese Unie (EU) zijn mensen beschermd tegen het verlies van spaartegoeden tot € 100.000. Dit heet het depositogarantiestelsel. Bij faillissement van een bank zijn klanten ervan verzekerd dat het geld op de spaarrekening tot dit bedrag wordt terugbetaald. Deze garantie geldt eenmalig per bank. Wanneer iemand meerdere spaarrekeningen bij één bank heeft, wordt maximaal € 100.000 in totaal vergoed.

Als men bij meerdere banken een spaarrekening opent en deze banken niet onder dezelfde bankorganisatie vallen, is iedere spaarrekening tot € 100.000 beschermd. Het openen van spaarrekeningen bij verschillende banken levert dan niet meer risico op. Wanneer er meer dan het maximum verzekerde bedrag wordt gespaard, kan het spreiden van geld bij banken die onder dit garantiestelsel vallen juist meer zekerheid bieden.

In het geval een bank onder meerdere handelsnamen actief is, geldt het depositogarantiestelsel slechts één keer. De Volksbank handelt bijvoorbeeld onder de namen SNS, ASN en RegioBank. Als iemand spaarrekeningen heeft bij zowel SNS en ASN, zijn deze rekeningen niet ieder tot € 100.000 beschermd, maar in totaal bij elkaar.

Wanneer men één of meerdere spaarrekeningen opent bij Raisin Bank, geldt het depositogarantiestelsel wel tot € 100.000 per rekening die daarbij is geopend. Deze bankorganisatie biedt namelijk hoge spaarrentes aan bij banken uit verschillende landen. Ondanks het feit dat deze spaarrekeningen onder één overkoepelende organisatie vallen, zijn particulieren daardoor toch per spaarrekening beschermd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *