Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Soms ver zoeken naar geldautomaat

Laatst bijgewerkt op: 10 maart 2022

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
Vrouw houdt geld voor haar gezicht

Het aantal geldautomaten in Nederland daalt. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat er op dit moment nog 4.916 geldautomaten zijn. Dat zijn er 876 minder dan vorig jaar. Kijken we naar vijf jaar geleden? Dan is het aantal geldautomaten zo goed als gehalveerd. Want toen waren het er nog meer dan 8.000.

Wie contant geld wil pinnen of storten, moet dus steeds meer z’n best doen. Niet alleen moeten de mensen regelmatig naar een andere plaats. Ook zijn de openingstijden een stuk krapper geworden. De meeste geldautomaten zijn tussen 23.00 uur en 06.00 uur uitgeschakeld. En dus niet bruikbaar. Deze veiligheidsmaatregel is heel effectief tegen plofkraken. Maar minder fijn voor mensen die ’s avonds gewoon even willen pinnen. Veel automaten in uitgaansgebieden blijven gelukkig wel open tot 02.00 uur.

Banken sluiten filialen en daarmee geldautomaten

Het aantal bankfilialen in Nederland loopt al jaren terug. In 2010 waren het er nog 2.864. Anno 2020 stond de teller op 942. Nu we steeds meer bankzaken online regelen, is het niet nodig – en bovendien erg duur – om veel kantoren open te houden. Maar met het sluiten van kantoren, doen banken ook hun geldautomaten weg. Want in een bankkantoor was vrijwel altijd wel een geldautomaat te vinden. Daarnaast verdwijnen ook steeds meer geldautomaten op straat. Waarom is dat zo?

Tussen 2010 en 2020 is het aantal geldautomaten drastisch afgenomen. In 2010 waren er 8.356 geldautomaten. Dat waren er in 2020 nog maar 5.297. Een daling van 2.769, en daarmee ruim een derde minder. Volgens De Nederlandse Bank komt deze afname vooral door de samenwerking van banken wat betreft contant geld via de gezamenlijke organisatie Geldmaat. Geldmaat heeft de afgelopen jaren de exploitatie van geldautomaten van Rabobank, ABN Amro en ING overgenomen. Doordat deze drie Nederlandse banken samenwerken, is er niet meer van elke bank afzonderlijk een geldautomaat nodig. Maar of iedereen daar blij mee is…

Geldautomaat binnen 5 kilometer?

Omdat we steeds minder contant betalen, neemt het gebruik van geldautomaten af. Toch blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland dat 23% van de transacties met contant geld wordt gedaan. Daarom heeft de Consumentenbond met Geldmaat de afspraak gemaakt dat iedere Nederlander binnen 5 kilometer een geldautomaat moet kunnen bereiken. Waar alle Geldmaten staan, is te vinden op de website van Geldmaat.

Er is een groot verschil in steden als het gaat om de bereikbaarheid van geldautomaten. Zo blijkt uit onderzoek dat Hoofddorp de minste geldautomaten heeft per 100.000 inwoners. Namelijk 9. Wie op zoek is naar een geldautomaat, hoeft in Arnhem, Enschede en Maastricht het minst z’n best te doen.

Bankzaken in een winkel

Veel geldautomaten van banken zijn weggehaald. En in plaats daarvan worden Geldmaten veelal in winkels geplaatst. Dit wordt niet altijd als prettig ervaren. Ondernemers moeten midden in een – soms drukke – winkel contant geld afstorten. En mensen die laat op de avond willen pinnen, staan regelmatig voor een dichte deur. Ook veel winkeliers zijn niet erg blij met de situatie, en vinden dat de taak  van de bank nu bij hen wordt gelegd.

Geldmaat beaamt dat het vinden van een geschikte locatie soms best lastig is. Niet overal kan een Geldmaat geplaatst worden. Daarom wordt er geëxperimenteerd met eigen Geldmaatwinkels in Amsterdam, Rotterdam en Deventer.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *