De drie banken die onder de Volksbank vallen verhogen de rentes die klanten ontvangen op hun spaargeld. Hiermee volgen ze de grootbanken en de rentestijgingen van de Europese Centrale Bank (ECB) op.
ASN Bank verhoogt haar rente vanaf 9 augustus van 0,90% naar 1,20%. RegioBank en SNS verhogen hun spaarrente iets verder, van 1% naar 1,25%. De verhogingen volgen de recente rentestijgingen van ABN AMRO, ING en Rabobank op. Zij kondigden hun verhogingen onlangs aan, naar respectievelijk 1,25%, 1,25% en 1,50%. Deze verhogingen worden doorgevoerd in de maand augustus.
De renteverhogingen volgen ook de rentebesluiten van de ECB op, zij verhogen de rente om de economie te laten afkoelen waardoor de inflatie moet zakken. Banken profiteren van de hogere rente, omdat ze daardoor meer rente ontvangen voor het spaargeld van hun klanten. De Centrale Europese Bank verhoogde onlangs haar rente voor de negende keer, waarmee het percentage nu op het hoogste niveau ooit is.
De rentes van de banken stijgen wel mee, maar niet snel genoeg volgens demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag. Zij riep de banken al eerder op om de spaarrentes sneller mee te laten stijgen met het rentetarief van de ECB, nadat ING door de hogere rente veel winst boekte. De betreffende winst uit het eerste kwartaal is inmiddels alweer gepasseerd door de cijfers van het tweede kwartaal, waarin er met 2,2 miljard euro twee keer zoveel winst als vorig jaar werd gemaakt.
Wie een hogere spaarrente zoekt kan beter elders zoeken. In het buitenland bijvoorbeeld. Spaarplatform Raisin gaf onlangs in gesprek met Bank.nl aan de Nederlandse grootbanken te willen dwingen tot renteverhogingen met competitieve rentes. Momenteel kunnen klanten bij de Franse Renault Bank bijvoorbeeld al 2,65% rente ontvangen op een spaarrekening zonder voorwaarden. Bij het Estse Bigbank ontvangen klanten sinds 2 augustus al 2,70%. Door de hogere rente die het spaarplatform biedt, maar ook andere buitenlandse aanbieders, zien de Nederlandse grootbanken wekelijks ruim honderd miljoen euro aan Nederlands spaargeld naar het buitenland verdwijnen.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie