Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Slapende tegoeden op de bank: wat houdt dit in?

Laatst bijgewerkt op: 19 februari 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten

In Nederland staat behoorlijk wat ‘slapend geld’ op de bank. Oftewel: geld op een bankrekening waar geen haan naar kraait. Om welk bedrag het precies gaat, is niet bekend. Verwacht wordt dat het in Nederland om honderden miljoenen euro’s gaat. Slapende tegoeden kunnen door familieleden worden opgevraagd. Op deze pagina leggen we uit hoe slapend geld ontstaat en wat men kan doen als hiervan sprake is.

Wat zijn slapende saldo’s?

Slapende saldo’s, ook wel slapende tegoeden of slapend geld genoemd, zijn banktegoeden waarmee al een lange tijd niets is gedaan en waarbij er geen contact meer is tussen de bank en de rekeninghouder. Zo’n slapend saldo ontstaat vaak doordat de rekeninghouder overlijdt. Wanneer nabestaanden geen weet hebben van het banktegoed, kunnen zij hier ook geen aanspraak op maken. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer er geen of weinig contact was tussen de nabestaanden en de overledene.

briefgeld

Het overlijden van de rekeninghouder is echter niet de enige oorzaak van een slapend tegoed. Ook als de rekeninghouder nog leeft, kan deze vergeten dat hij nog een banksaldo heeft. Omdat banken geen toegang hebben tot de gemeentelijke basisadministratie, kunnen banken een ‘verdwenen’ rekeninghouder niet traceren.

Het is niet bekend hoeveel vergeten geld er in Nederland is. Banken houden dit zelf bij en bepalen zelf wanneer een saldo als ‘slapend’ wordt gezien. Wat wel vaststaat, is dat Nederlandse banken vergeten tegoeden altijd aan de rechthebbende(n) uitkeren. Dit gebeurt ook als de wettelijke verjaringstermijn van 20 jaar al is verstreken. Wie er na een paar decennia achterkomt dat er nog een saldo op de bankrekening van een overleden familielid staat, kan dus altijd bij de bank aankloppen en het bedrag terugkrijgen. Dit kan alleen als de persoon kan bewijzen hier recht op te hebben. Zonder bewijs keert de bank niets uit.

Wat te doen bij een slapend tegoed?

Een vergeten saldo is terug te zien op een vooraf ingevulde belastingaangifte. Het gaat in dit geval om een bankrekening op de eigen naam. Wie wil controleren of een overleden familielid nog geld op de bank heeft staan, kan terecht bij het loket Slapende Tegoeden. Dit is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Via het loket Slapende Tegoeden kunnen mensen een aanvraag indienen, die vervolgens wordt doorgestuurd naar alle aangesloten banken. Banken kijken of er dan nog een tegoed openstaat. Dit loket is bedoeld voor mensen die niet weten bij welke bank ze moeten zoeken. Wanneer de bank wel bekend is, raadt de NVB aan om de bank rechtstreeks te benaderen. Wie aanspraak wil maken op een slapend tegoed, moet altijd kunnen bewijzen dat hij een rechthebbende is. Is er geen bewijs? Dan wordt het vergeten saldo niet uitgekeerd.

Meer weten over?