Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Slapende saldo’s op de bank

Laatst bijgewerkt op: 8 februari 2022

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
Slapende vrouw achter laptop

In Nederland is er behoorlijk wat ‘slapend geld’. Oftewel: geld op een bankrekening waar geen haan naar kraait. Om welk bedrag het precies gaat, dat is niet bekend. In België staat de teller op ruim een half miljard. Verwacht wordt dat het in Nederland ook om honderden miljoenen gaat.

Vergeten geld op rekeningen wordt in Nederland niet centraal bijgehouden. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) geeft aan dat banken dit zelf doen. Hierdoor is het niet duidelijk hoeveel ‘slapend geld’ Nederland heeft. Daarbij komt dat banken andere normen hebben wanneer zij een saldo als ‘slapend’ bestempelen. De Consumentenbond schatte in 2017 dat het moest gaan om 300 tot 650 miljoen euro.

Dit is slapend geld

Slapend geld zijn banktegoeden waarmee lange tijd niks is gedaan. En waarbij er geen contact meer is tussen de bank en de rekeninghouder. Meestal ontstaat zo’n slapend saldo omdat de rekeninghouder overlijdt. Wanneer nabestaanden geen weet hebben van het banktegoed, kunnen zij hier ook geen aanspraak op maken. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer er geen of weinig contact was tussen de nabestaanden en de overledene.

Toch is overlijden niet de enige oorzaak van een slapend banktegoed. Ook als de rekeninghouder nog leeft, kan hij vergeten dat hij nog een banksaldo heeft. Omdat banken geen toegang hebben tot de gemeentelijke basisadministratie, kunnen banken een ‘verdwenen’ rekeninghouder niet traceren.

Het precieze Nederlandse saldo aan slapend geld is niet bekend. In België weten ze dat wel. Op de Belgische banken staat – volgens de meest recente cijfers – maar liefst €568.156.672,50 aan vergeten tegoed.

Dat ze in België wel weten om welk bedrag het gaat, komt omdat slapende saldo’s na 30 jaar automatisch naar de Belgische overheid gaan. In Nederland is dat niet zo. Nederlandse banken keren vergeten tegoeden altijd uit aan de rechthebbende(n). Ook als de wettelijke verjaringstermijn van 20 jaar is verstreken.

Wie naar een paar decennia erachter komt dat er nog een saldo op de bankrekening van een overleden familielid staat, kan dus altijd bij de bank aankloppen en het bedrag terugkrijgen. Mits hij dat kan bewijzen natuurlijk. Zonder bewijs keert de bank niks uit.

Wat te doen bij een slapend tegoed?

Een vergeten saldo is terug te zien op een vooraf ingevulde belastingaangifte. Het gaat in dit geval om een bankrekening op de eigen naam. Wie wil controleren of een overleden familielid nog geld op de bank heeft staan, kan terecht bij het loket Slapende Tegoeden. Dit is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Via het loket Slapende Tegoeden kunnen mensen een aanvraag indienen, die vervolgens wordt doorgestuurd naar alle aangesloten banken. Banken kijken of er dan nog een tegoed openstaat. Dit loket is bedoeld voor mensen die niet weten bij welke bank ze moeten zoeken. Wanneer de bank wel bekend is, raadt de NVB aan om de bank rechtstreeks te benaderen. Wie aanspraak wil maken op een slapend tegoed, moet altijd kunnen bewijzen dat hij een rechthebbende is. Is er geen bewijs? Dan wordt het vergeten saldo niet uitgekeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *