De failliete Amerikaanse bank Silicon Valley Bank (SVB) is vanochtend overgenomen door First Citizens Bank. Door de overname zou de aanhoudende spanning op de financiële markt moeten afnemen.
Eerder deze maand werd Silicon Valley Bank door de Amerikaanse autoriteiten van de staat Californië failliet verklaard. De overheidsorganisatie Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) nam het beheer toen over, maar verkoopt deze nu aan de kleinere bank uit North Carolina. Alle zeventien filialen van de omgevallen bank veranderen per direct in kantoorpanden van First Citizens Bank.
First Citizens Bank heeft 109 miljard dollar aan eigen bezittingen in handen en is daarmee een stuk kleiner dan SVB voorheen was met een totaal bezit van 167 miljard dollar. De concurrerende bank neemt de bezittingen van de FDIC dan ook slechts gedeeltelijk over. Het gaat om alle tegoeden en leningen die samen minder dan de helft van het totaal bezit uitmaken.
De bezittingen die de bank overneemt hebben een totale waarde van 72 miljard dollar. Hierover heeft First Citizens Bank een flinke korting gekregen van 16,5 miljard dollar. De Amerikaanse overheidsorganisatie blijft in het beheer van 90 miljard dollar aan bezittingen.
SVB bestond niet alleen uit Amerikaanse aandelen, maar bezat ook een Britse tak. Dit gedeelte is eerder overgenomen door de Engelse bank HSBC voor het symbolische bedrag van £ 1,00. Daarnaast kwam de Britse regering met noodsteun voor start-ups die door het faillissement hun tegoeden zijn kwijtgeraakt.
De val van SVB, doordat de bank niet meer aan haar verplichtingen kon voldoen, zorgde voor onrust op de wereldwijde financiële markt. De Amerikaanse grootbank deed veel zaken met technologiebedrijven en start-ups, die door het faillissement in de problemen dreigen te komen. Als gevolg van het faillissement verkochten beleggers hun aandelen en daalden ook de beurskoersen van andere banken, waaronder ING, ABN AMRO en Aegon.
Op 15 maart, slechts een paar dagen hierna, raakte ook de Zwitserse bank Credit Suisse failliet wegens ernstige tekortkomingen in de boekhouding na maandenlange problemen en schandalen. Wederom voelden beleggers dat er zwaar weer op komst was en stonden de beurzen wereldwijd in het rood.
Door de overname van Credit Suisse door de Zwitserse concurrent UBS op 19 maart en de aangekondigde extra leenmomenten van de Amerikaanse Federal Reserve voor de Europese Centrale Bank en Centrale Banken uit andere landen, openen de beurzen weer regelmatig in het groen. Door wantrouwen in de stabiliteit van de financiële markt komen echter ook koersdalingen nog steeds voor. De overname van SVB door First Citizens Bank zou, bovenop de andere maatregelen, het vertrouwen van beleggers en klanten in het bankwezen moeten versterken.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie