Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Rusland verhoogt rente met 3,5 procent om roebel te redden

Laatst bijgewerkt op: 15 augustus 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Rusland verhoogt inflatie in strijd tegen waardedaling Russische roebel

De rente in Rusland wordt met 3,5 procent verhoogd tot 12 procent, dat heeft de Russische centrale bank vandaag besloten na een noodvergadering. De reden van de bijeenkomst is de flinke waardedaling van de Russische roebel, die afgelopen maandag naar een dieptepunt is gezakt. 

Op 28 januari 2022, ongeveer een maand voordat de Russische troepen opmars maakten en Oekraïne binnenvielen, gingen er in een euro 87 roebels. Nu, anderhalf jaar later, bijna 108. Dat is het laagste niveau sinds de invasie, en is te wijten aan de onzekerheid van de Russische economie. Rusland wordt sinds een lange tijd getroffen door internationale sancties. Zowel vanwege de Russische annexatie van de Krim in 2014, als een zwaarder pakket aan sancties door de invasie van Oekraïne.

Van 100 naar 350 basispunten

In een verklaring stelde de Russische centrale bank dat het besluit “gericht is op het beperken van de risico’s van prijsstabiliteit”. Op 15 september komt er een nieuwe beslissing over het monetaire beleid door de Russische centrale bank. In juli werd het rentetarief ook al verhoogd, toen met 1% naar 8.5%. Dat is een stuk minder dan de verhoging van 350 basispunten die vandaag werd doorgevoerd. 

Het besluit lijkt overigens al wel wat aan te slaan: na bekendmaking van de rentewijziging daalde de koers iets van 108 roebel per euro, naar 106 roebel per euro. 

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *