Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Risico op nieuwe bankencrisis ’15 procent’

Laatst bijgewerkt op: 11 april 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
Letter A valt van bankkantoor af

Het risico op een nieuwe bankencrisis is volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) 15%. Dit geeft de VN-organisatie aan in een halfjaarlijks rapport over de wereldeconomie en de stabiliteit van de financiële sector.

Dit risicopercentage komt tot stand op basis van de recente ontwikkelingen op de wereldwijde financiële markt. Hoewel er is ingegrepen bij de omgevallen banken Silicon Valley Bank en Credit Suisse, is de bankensector nog niet volledig buiten gevaar.

Kans op vertrouwenscrisis

Investeerders zijn continu op zoek naar zwakke schakels in de financiële wereld. Wanneer beleggers het vertrouwen in een bank in korte tijd verliezen, wordt er in rap tempo geld van de rekeningen gehaald. Als banken dit geld niet meteen kunnen uitbetalen aan hun klanten, ontstaat er een probleem. Dit is onder andere gebeurd bij het Zwitserse Credit Suisse.

Uit het rapport van het IMF blijkt dat het financiële stelsel opnieuw getest kan worden. Dit kan gebeuren wanneer er een vertrouwenscrisis ontstaat, zoals speelde onder beleggers. Banken lenen dan minder snel geld uit, consumenten geven minder geld uit en bedrijven stellen investeringen uit.

Als er een vertrouwenscrisis ontstaat, heeft dit effect op de groei van de wereldeconomie. Het IMF voorspelt dat de wereldeconomie met 2,8% zal groeien. In het geval van een crisis zal dit slechts 1,0% zijn. ‘De waarschijnlijkheid van zo’n scenario schatten we op 15%’, schrijft de organisatie.

Wereldwijde inflatie blijft hoog

In het rapport wordt gesproken over een financieel moeizame periode. ‘We gaan een lastige fase in, waarin de economische groei naar historische maatstaven zwak blijft, de financiële risico’s zijn toegenomen en de inflatie nog niet de kop is ingedrukt’, meldt het IMF.

Het IMF heeft een voorspelling gedaan voor de ontwikkelingen van de inflatie. Voor dit jaar rekent de organisatie op een wereldwijde inflatie van 7%. Dat is 0,4% meer dan in januari werd verwacht. Voor 2024 wordt nu uitgegaan van 4,9% inflatie, terwijl de hoogte in dat jaar eerder op 4,3% werd geschat. Om de inflatie de kop in te drukken, moeten er maatregelen worden genomen.

‘Zolang als het financiële systeem redelijk stabiel blijft, zoals het nu is, moet het monetaire beleid gefocust blijven op het neerhalen van de inflatie’, staat in het rapport vermeld. De organisatie adviseert daarom de rente hoog te houden en deze zelfs te blijven verhogen, ondanks bezwaren van critici.

Maatregelen op tijd invoeren

Om te voorkomen dat er daadwerkelijk een wereldwijde bankencrisis ontstaat, adviseert het IMF maatregelen te nemen als de financiële stabiliteit in het geding is. ‘Het is belangrijk om te benadrukken dat dit niet is waar wij zijn’, staat in het rapport, maar de organisatie benadrukt wel het belang van op tijd handelen om een volledige crisis te vermijden.

Voorbeelden van maatregelen die het IMF geeft zijn het monitoren van de stabiliteit van banken en het aanbieden van noodfondsen wanneer nodig. Om voor meer zekerheid op de financiële markt te zorgen, heeft de American Federal Reserve (Fed) al extra leenmogelijkheden voor centrale banken beschikbaar gesteld.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *