Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Rente op spaarrekeningen bij banken omhoog

Laatst bijgewerkt op: 9 mei 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut

Jarenlang schommelde de rente op spaarrekeningen rond de 0%. Daar komt nu verandering in. Openbank biedt vanaf vandaag 1,5% rente aan op spaartegoeden tot € 200.000. Rabobank verhoogde eerder zijn rente van 0,25% naar 0,5%.

De Spaanse bank Openbank verhoogt zijn rente per 30 januari naar 1,5% op spaartegoeden tot € 200.000. Daarnaast krijgen nieuwe klanten het eerste halfjaar 2% rente tot € 100.00. Daarmee is Openbank de tweede bank in Nederland die zijn spaarrente verhoogd.

Spaarrentes van Nederlandse banken

Rabobank kondigde afgelopen vrijdag aan per 16 februari de rente van 0,25% te verdubbelen naar 0,5%. Daarmee was deze bank de eerste grote speler die deze ontwikkeling aankondigt. In december verhoogde Rabobank al eerder de spaarrente van 0,1% naar 0,25%. 

ING en ABN AMRO verhoogden de rente toen eveneens. Bij ING staat de rente op dit moment vast op 0,25% tot € 10.000. Daarboven is de rente 0,15%. ABN AMRO, SNS Bank en Regiobank hanteren een rente van 0,25%. Het hoogste rentepercentage bij ASN Bank en Triodos Bank is op dit moment 0,2%.

Hogere rentes bij internetbanken

Enkele internetbanken hanteren hogere rentes. Bunq heeft een spaarrente van 1,31% tot € 100.000. Dit is de hoogste spaarrente van een bank die valt onder het Nederlandse Depositogarantiefonds. Dit fonds garandeert dat geld van klanten op Nederlandse banken tot een maximum van € 100.000 per persoon wordt beschermd bij financiële problemen van de betreffende bank.

Online bank Bigbank, uit Estland, houdt een rente aan van 1,3%. Renault Bank hanteert een lagere rente met 1,25%. De hoogste rente is te verkrijgen bij Trade Republic, een effectenhandelaar, namelijk 2%. Deze internetbanken vallen niet onder het Nederlandse Depositogarantiefonds, maar onder fondsen van andere landen.

Invloed van de Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank (ECB), de centrale bank van de Economische en Monetaire Unie, is bepalend voor de ontwikkelingen op de Europese geldmarkt. Om de hoge inflatie in Europa onder controle te krijgen, wil de ECB de belangrijkste rentes dit jaar verhogen.

Iedere zes weken stelt de organisatie de depositorente vast. Dit is de rente waartegen banken kortlopend bij de centrale bank geld in bewaring kunnen geven. Deze rente staat nu vast op 2%. Analisten van ING verwachten dat deze met 0,5% toeneemt.

Op vrijdag 2 februari komt de ECB weer bijeen. Economen verwachten dat de beleidsrente, het tarief waartegen banken bij de centrale bank geld kunnen lenen en aanhouden, wordt verhoogd. Daarnaast vermoeden zij dat andere Nederlandse banken de spaarrentes ook zullen verhogen, maar daarover doen de banken zelf geen uitspraak.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *