Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Recordaantal iDEAL-betalingen op Black Friday

Laatst bijgewerkt op: 4 juli 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
betalen met iDEAL

Op Black Friday in 2022 verwerkte iDEAL een recordaantal van 6,1 miljoen betalingen. Dat blijkt uit cijfers van het overkoepelende bedrijf Currence. In totaal betaalden Nederlanders vorig jaar ruim 1,2 miljard keer met iDEAL.

Het aantal betalingen met iDEAL is met bijna 8% toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Nederlanders maakten van deze betaalmethode gebruik voor onder meer donaties, betalingen voor facturen en online aankopen. Het aantal online aankopen met iDEAL nam in 2022 met 6% af. Andere betalingsdoeleinden zijn daarentegen vaker gebruikt dan in het jaar ervoor.

Digitaal bankieren populair onder klanten

Klanten maken veel gebruik van iDEAL. Ongeveer 130.000 webwinkels en andere organisaties bieden de betaalmethode aan. ‘Tegenwoordig vinden er meer dan 50 miljoen iDEAL-betalingen per maand plaats’, stelt het bedrijf op de website van iDEAL.

Ook de betaalapp Tikkie, ontwikkeld door ABN AMRO, maakt gebruik van iDEAL. In 2022 hebben mensen 130 miljoen betaalverzoeken verzonden met Tikkie, meldde de Nederlandse bank in december. Het gaat om een totale waarde van 5,5 miljard euro. Gemiddeld bedroeg een betaalverzoek € 41,84. Dat is € 3,00 meer dan in 2021.

Currence geeft aan dat iDEAL een marktaandeel van 70% heeft. Naast iDEAL kunnen klanten ook gebruikmaken van andere digitale betaalsystemen, zoals PayPal en Klarna.

IDEAL overgenomen door Europese banken

In april werd bekendgemaakt dat online betaalsysteem iDEAL wordt overgenomen door het European Payments Initiative (EPI). Dit is een internationaal samenwerkingsverband van banken. Er komt een Europees uniform betaalsysteem met iDEAL als vertrekpunt. Daarmee moeten directe en onmiddellijke betalingen tussen bankrekeningen efficiënter worden.

Er wordt gewerkt aan een aantal verschillende functies. Zo moet er een digitale portemonnee komen voor online betalingen, waarmee betalingen van bankrekeningen van persoon naar persoon mogelijk worden gemaakt. Daarna moeten particulieren betalingen aan professionals kunnen doorvoeren. Vervolgens gaat EPI aan de slag met online en mobiele betalingen.

Ook afrekenen in winkels moet in een later stadium mogelijk worden. Ook wordt er gesproken over abonnementen, betalen in termijnen, reserveringen en betalen bij levering. Currence-topman Daniël van Delft geeft aan dat particulieren deze ontwikkelingen pas over een aantal jaar zullen merken. ‘Het gaat nog zeker vijf jaar duren voordat we allemaal met EPI betalen’, zei van Delft in april.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *