Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Particuliere beleggers behaalden meer rendement in vorig kwartaal

Laatst bijgewerkt op: 22 augustus 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
particuliere belegger

Nederlandse particuliere beleggers behaalden in het vorige kwartaal gemiddeld 3,2% rendement op hun beleggingen. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Het gaat om investeringen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.

Particulieren hadden eind juni voor 165,9 miljard euro aan beleggingen uitstaan. Dat is 5,1 miljard euro meer dan een kwartaal eerder. Volgens DNB komt deze stijging door de koerswinst die beleggers hebben gemaakt. In de eerste drie kwartalen van 2022 maakten veel beleggers nog verlies. De waarde van de totale beleggingen van Nederlandse huishoudens is nu voor het derde kwartaal op rij gestegen.

Nederlanders beleggen meest in fondsen en aandelen

De 165,9 miljard euro is verdeeld over beleggingen in aandelen, beleggingsfondsen en obligaties (schuldpapier). In beleggingsfondsen zit 103,1 miljard euro en in beursgenoteerde aandelen 57,2 miljard euro. De waarde van aandelen in onder meer Tesla, ING Groep, Aegon N.V. en Shell PLC namen het sterkst toe. Het aandeel van obligaties is het kleinst. Particuliere beleggers bezitten voor 5,6 miljard euro aan deze schuldpapieren.

De toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakte bekend dat in 2021 van de 8,3 miljoen Nederlandse huishoudens 1,9 miljoen huishoudens aan beleggen doen. Naast deze beleggingen hebben Nederlanders ook 447,7 miljard euro aan spaargeld. Daarnaast hebben huishoudens vermogen zitten in pensioenvoorzieningen en woningen. Ook beleggen Nederlanders in cryptomunten.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *