Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Opnieuw tariefverhoging Nederlandse bank

Laatst bijgewerkt op: 14 oktober 2021

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
Rekenmachine op bureau

Klanten van ING kunnen vanaf 1 januari 2022 een hogere rekening verwachten. Zij gaan meer betalen voor de diensten van hun bank. Dat maakte ING onlangs bekend.

Meer betalen voor bankdiensten. Dat lijkt tegenwoordig de norm. De kosten van contant geld storten en zelfs geld pinnen bij de geldautomaten zaten al in de lift. En daar komt nu een algemene tariefverhoging van ING bij.

Kosten basispakket gaan omhoog

ING klanten met een basispakket gaan vanaf 2022 15% meer betalen. Sinds 2016 is het niet meer mogelijk om een nieuwe basispakket te openen. De hogere kosten voor het basispakket gelden daarmee voor bestaande klanten. Een betaalrekening openen bij ING kan nu alleen nog als onderdeel van het OranjePakket.

Op dit moment kost een basispakket €2,65 per maand. Het gebruik van de betaalrekening plus pinpas en toegang tot internetbankieren zitten bij de prijs inbegrepen. Extra diensten, zoals rood staan of het gebruik van een creditcard, niet. Hier betaalt de klanten apart voor. Klanten met een basispakket gaan over een paar maanden €3,05 voor hun pakket betalen. Op jaarbasis komt dit neer op €4,80.

Daar blijft het niet bij

Niet alleen stijgt het basispakket in prijs. Ook andere betaalpakketten van ING worden duurder. Zo stijgt het OranjePakket van €1,95 naar €2,35, het standaard betaalpakket van €4,60 naar €5 en het RoyaalPakket van €7,65 naar €8,05. Alle betaalpakketten worden daarmee €0,40 per maand duurder.

Maar een betaalrekening bij ING is niet het enige wat duurder wordt. Klanten moeten meer en vaker betalen voor het storten van contant geld. Met een Oranjepakket of studentenrekening is geld storten twee keer per jaar gratis. Na die twee keer wordt het €6 per storting. Maar alleen briefgeld mag twee keer per jaar gratis gestort worden. Muntgeld storten kost altijd €6.

Kinderen met een kinderrekening en jongeren met een jongerenrekening zijn iets minder duur uit. Zij mogen respectievelijk 3 en 2 keer gratis geld storten. Het maakt daarbij niet uit of het om briefgeld of munten gaat.

Gratis contant geld pinnen is er voor sommige ING klanten ook niet meer bij. Klanten die een OranjePakket met korting hebben, betalen per keer €0,80. In ruil daarvoor krijgen ze wel een goedkoper betaalpakket. Studenten mogen 12 keer per jaar gratis pinnen. Daarna wordt het ook €0,80.

Bovendien is contant geld storten en pinnen alleen nog mogelijk bij een ING kantoor of bij een Geldmaat. De geldautomaten van ABN Amro, Rabobank en ING zijn inmiddels allemaal vervangen door een geel exemplaar van Geldmaat.

Waarom gaat de prijs omhoog?

ING geeft aan dat deze tariefverhoging noodzakelijk is. De Nederlandse bank maakt flinke kosten. Denk hierbij aan kosten voor het ontwikkelen van nieuwe (online) diensten. Maar ook het veilig houden van het betaalverkeer. Om de stijgende kosten te kunnen blijven dekken, is het nodig om de bankdiensten duurder te maken. Toch stelt de ING dat ondanks de hogere tarieven voor betaalproducten- en diensten de kosten niet dekkend zijn. Is met deze uitspraak een nog hogere prijs betalen voor bankdiensten niet uitgesloten?

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *