Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Op vakantie? Check of je pinpas werkt

Laatst bijgewerkt op: 5 januari 2023

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
Man staat aan het roer

Pinnen kan tegenwoordig in Nederland (bijna) overal. We zijn er helemaal aan gewend. Ook in het buitenland betalen we graag met onze pinpas. Toch kan het zo zijn dat pinnen met de eigen bankpas op vakantie niet lukt. Bijvoorbeeld in een restaurant of in de supermarkt.

Een eenvoudige oplossing is om dan contant geld uit de muur te halen. En daarmee te betalen. Maar cashgeld pinnen uit een automaat brengt meestal wel extra kosten met zich mee, die behoorlijk kunnen oplopen. Wie op vakantie gaat, doet er goed aan na te gaan welke betaalmethoden hij kan gebruiken en welke kosten daarbij horen. Dit voorkomt onaangename verrassingen achteraf.

Pinnen met de eigen betaalpas

In Nederland kunnen we zo goed als overal betalen door te pinnen. Maar die zekerheid is er niet in elk land. In sommige landen is betalen met de eigen bankpas helemaal geen optie. En in andere landen worden onze Nederlandse pinpassen minder vaak ondersteund.

Er zijn twee soorten debetkaarten in Europa: Maestro van Mastercard en V-Pay van Visa. De meeste Nederlandse betaalpassen zijn van Maestro. In andere landen gebruiken ze V-Pay het meest. Het verschilt per land welke technologie de betaal- en geldautomaten accepteren. In Europa is het vaak mogelijk om met zowel Maestro als V-Pay te betalen. Maar in Canada kan betalen niet met een Maestro pinpas, maar wel met V-Pay. Cash pinnen uit een automaat kan dan wel weer met beide debetkaarten.

Check dus vooral of de eigen pinpas wordt geaccepteerd in het vakantieland. En welke eventuele alternatieven er zijn, zoals een creditcard van Visa, Mastercard of American Express. Ook nemen vakantiegangers vaak voldoende cash mee op zak.

Let op de instellingen van de pinpas

Betalen met de eigen bankpas over de grens kan. Mits de pinpas wordt geaccepteerd in het betreffende land én de kaart goed is ingesteld. Bij de meeste pinpassen moet de klant zelf aangeven dat hij buiten de EU wil kunnen betalen. Dit kan via de instellingen van de bank.

Is deze optie niet aangevinkt? Dan werkt de pinpas niet. Ook is het bij de sommige banken mogelijk om een buitenlandlimiet in te stellen. Controleer vooraf goed of de kaart op de juiste manier is ingesteld.

Denk aan extra kosten

Contant geld opnemen uit een automaat is vaak niet gratis. Of dat nu is met de pinpas of creditcard, banken brengen extra kosten in rekening voor het pinnen van cashgeld. Zowel binnen als buiten de EU.

Wie cashgeld pint in het buitenland, krijgt vaak de optie om euro’s om te laten rekenen of niet. Dit heet ‘Withdrawel with conversion’ of ‘Withdrawel without conversion’. Bij de optie ‘Without conversion’ rekent de eigen bank de euro’s om voor een eerlijk tarief. Laat je je euro’s omrekenen door de buitenlandse bank? Dan wordt er meestal een niet al te voordelig tarief gebruikt, zodat de bank hier geld aan kan verdienen.

Geen zin in zorgen over betaalmethoden? Creditcards werken bijna overal ter wereld. En zijn er in allerlei soorten en maten: van prepaid creditcards tot aan gold cards. Een creditcard vergelijken helpt bij het vinden van de juiste keuze.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *