De winst van Rabobank van het afgelopen half jaar bedraagt 2,5 miljard euro. Daarmee verkondigt de bank als laatste van de drie grootbanken een aanzienlijke winst die bijna verdubbeld is ten opzichte van een jaar eerder. Toen bedroeg de winst in dezelfde periode nog 1,3 miljard euro. Recentelijk bleken uit kwartaalcijfers van ING en ABN AMRO ook al grote winsten.
Rabobank heeft de winst, net als de andere grootbanken, grotendeels te danken aan de gestegen rente vanuit de Europese Centrale Bank (ECB). Het hogere rentepercentage zorgt ervoor dat banken meer verdienen aan spaargelden die bij hen gestald staan. De spaarrente blijft echter mager; Rabobank kondigde voor augustus een rentestijging aan naar 1,5%. De rente vanuit de ECB is onlangs voor de negende keer verhoogd en bedraagt nu 3,75%. De banken vragen hierdoor meer rente voor leningen en hypotheken aan klanten, maar laten hun klanten omgekeerd minder profiteren van de rentestijging op spaargeld.
De grote bankwinsten leidden eerder deze week al tot overwinstbelastingen in Italië. Vicepremier Matteo Salvini noemde het een rechtvaardige maatregel die zo’n 2 miljard euro op zou moeten leveren. Dit bedrag zou gebruikt worden om belastingverlagingen te financieren en starters op de woningmarkt te helpen. Het effect van deze aankondiging leidde tot paniek op de beurs, waardoor later werd besloten om de maatregel te nuanceren. Wat nu geldt is een overwinstbelasting van 40,0%, met een toegevoegd plafond van maximaal 0,1% van het totale vermogen van een bank.
Of een overwinstbelasting in Nederland ook te verwachten is, is niet te zeggen. Wel geeft de Nederlandse Vereniging voor Banken in een statement op hun website aan dat ze extra belastingen niet wenselijk vinden. Ze stellen dat de rente-inkomsten van banken weer zijn genormaliseerd na een lange periode van negatieve rente. De vereniging zegt dat ze toen zo min mogelijk doorberekende aan spaarders, terwijl lenen relatief goedkoop was. Ook geven ze aan dat Nederlandse banken – in tegenstelling tot Italiaanse – sinds tien jaar een bankenbelasting (500 miljoen euro per jaar) betalen.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie