Het besluit van ING om de rente te verhogen werd op vrijdag bekend, een aantal uur nadat Rabobank aankondigde haar spaarrente te verhogen naar 1,50%. Het verhoogde percentage van 1,25% zal gelden tot saldo’s van 10.000 euro, daarboven wordt een percentage van 1,15% gehanteerd tot een miljoen. De renteverhoging zal ingaan per 15 augustus.
De drie Nederlandse grootbanken lijken nog niet actief de concurrentie met elkaar aan te gaan, aangezien de renteverhoging van ING nog onder de 1,5% van Rabobank blijft. Wel houden de banken elkaar nauwlettend in de gaten en volgen ze elkaar op. ABN Amro verhoogt haar spaarrente ook per 15 augustus naar 1,25%, deze aankondiging werd al eerder gedaan.
Eerder riep demissionair minister Kaag van Financiën de banken al op om de spaarrentes te verhogen. Dit gebeurt maar mondjesmaat; de ECB-rente bedraagt momenteel 3,5%, dat is het tarief waarover banken zelf ook rente ontvangen. Toch blijft er een groot verschil van twee procent tussen het ECB-tarief, en die van de hoogst-renderende Nederlandse grootbank.
Of de renteverhogingen van banken nog verder doorzetten is niet te zeggen. Wel is het aannemelijk dat de ECB de rente verder zal verhogen, volgende week donderdag vindt er een overleg plaats waarvan de verwachting is dat het percentage met 0,25 procentpunt wordt verhoogd naar 3,75%.
Met de verhogingen probeert de Europese Centrale Bank ervoor te zorgen dat de economie afkoelt. Door de rente te verhogen is het duurder om financiering te krijgen voor bijvoorbeeld een hypotheek of lening, aan de andere moet de hogere rente ervoor zorgen dat het loont om geld niet uit te geven en te laten groeien bij een bank.
Wie momenteel het meeste rendement zoekt op een spaarrekening kan beter doorzoeken naar een andere bank. Momenteel is het hoogste percentage op spaarrekeningen zonder voorwaarden, te vinden bij Bigbank. De hoogste rente op een zakelijke spaarrekening zonder voorwaarden is momenteel te vinden bij Garantibank.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie